Pirot
Privatna arhiva
Pirot

Privatna arhiva

Pirot, Foto: Privatna arhiva

Najviše novca ide za blebetanje putem mobilnih telefona, i to 1,5 miliona dinara, što je 12.700 evra. Gotovo isto toliko novca spiskano je na devetodnevno putovanje u decembru. Reč je o navodnoj stručnoj ekskurziji u vezi sa stočarstvom, voćarstvom, povrtarstvom i pčelarstvom koja je podrazumevala posetu staklenicima, zadrugama, vinarijama i poljoprivrednim gazdinstvima, i to u Bugarskoj, Turskoj i Grčkoj. Putovanje od 9. do 17. decembra bilo je planirano za 45 osoba. U Gradu se pravdaju da na taj put nije išao nijedan gradski funkcioner već poljoprivrednici.

Međutim, tih tri miliona dinara nije sve što je potrošeno. Reprezentacija, koja podrazumeva nabavku kafe, sokova, vode i žestine za gradske čelnike, građane Pirota koštala je gotovo 796.000 dinara, što je 6.745 evra, a ugovor je zaključen 5. novembra prošle godine na period od godinu dana. Iako iz kabineta gradonačelnika navode da u ovu nabavku, između ostalog, „spadaju manji pokloni kojim se promoviše Grad“, kao i „nabavka isključivo bezalkoholnih napitaka, kafe, mineralne vode, sokovi, za posluženje gostiju, kojih svakodnevno ima u velikom broju“, konkursna dokumentacija govori drugačije. Ta nabavka, a na šta ukazuje dokumantacija, podrazumeva, između ostalog, po 50 flaša vinjaka i „gorkog lista“, kao i devet boca viskija i 24 flaše vina.

Koliko šta košta

1.500.000 dinara su usluge mobilne telefonije

1.499.910 dinara koštala je stručna ekskurziju Bugarska-Turska-Grčka

795.936 dinara spiskano je na reprezentaciju

149.808 dinara potrošeno za usluge brzog restorana sa roštiljem

583.333 dinara procenjena je vrednost nabavke za usluge prenosa sednica

Kad je reč o hrani, tačno 149.808 dinara već je dato za usluge brzog restorana sa roštiljem, a pobedu na tenderu u avgustu 2019. odnela je kafe-picerija iz centra Pirota. Oni koji budu išli na roštilj moći će, osim roštiljskim mesom, da se počaste i pihtijama, pastrmkom, palačinkama, orasnicama, sladoledom, ali i voćnom salatom, kao i da nazdrave vinjakom, pivom, pelinkovcem, vinom.

Međutim, pošto se za pet meseci roštilj pojeo, a piće popilo, 7. februara ove godine raspisana je još jedna javna nabavka za ugostiteljske usluge. Samo su sada apetiti porasli, pa osim roštiljem, čelnici Pirota hoće da omaste brk i u restoranima koji služe tradicionalna jela, ali i da proslavljaju u restoranima sa kapacitetom od 100 do 120 gostiju. Takođe, namerili su da u restoranu koji može da primi od 300 do 350 gostiju proslave dane poljoprivrednika.

Osim toga, deo novca iz opštinske kase biće utrošen i na usluge noćenja sa doručkom. 

Hrana

Shutterstock

Hrana, Foto: Shutterstock

Iz kabineta gradonačelnika Pirota pojašnjavaju da je budžetom Grada Pirota za 2020. za “Ugostiteljske usluge” opredeljen ukupni iznos od 1,9 miliona dinara.

- Ovo je zbirni iznos na pozicijama kod Gradske uprave Pirot, Skupštine i kabinet gradonačelnika – kažu za „Alo!“ iz kabineta gradonačelnika.

Ni to nije sve. Grad Pirot za slikanje daje pola miliona dinara. Preciznije, 11. februara raspisan je tender za usluge direktnog prenosa sednica Skupštine grada, procenjena vrednost je 583.333 dinara za ukupno osam sednica, što je gotovo 5.000 evra. 

Funkcioneri stalno gladni i žedni

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija u Srbiji kaže za „Alo!“ da javne nabavke ukazuju da postoji snažan poriv kod naših političara za ićem i pićem.

- Fascinantno je koliku potrebu imaju da jedu i piju o trošku građana. Tolika neumerenost u tim stvarima je malo bolesna... Mora da postoji neka mera u trošenju javnih sredstava, ali i da se utvrdi prava potreba tako što bi se uradila i uporedna analiza sa drugim gradovima - navodi za „Alo!“ Dobrašinović.

Osnovna kultura ponuditi goste ručkom

Upitani zbog čega je potrebno raspisivati javnu nabavku za hranu i za piće i da li se pametnije mogu utrošiti novci građana, iz kabineta gradonačelkina Pirota, između ostalog, kažu da Grad racionalno troši planirana sredstva u svom budžetu.

- Smatramo osnovnom kulturom da ponudite goste ručkom, koji će dolaskom u Pirot iz Beograda, na primer, preći u jednom danu 600 kilometara. Na poslovnim ručkovima se vodi računa, i nikada nismo bili bahati. U okviru ove nabavke je i nabavka isključivo bezalkoholnih napitaka, kafe, mineralne vode, sokova, za svakodnevno posluživanje gostiju, na sastancima u gradskoj upravi – preciziraju iz kabineta gradonačelnika.

Tagovi

Komentari (2)

Milan

20.02.2020 08:14

Toliko toga lepog ima u Pirotu, vi pišete o ovim glupostima. Pogledajte vi koliko troši Beograd. Novi Sad, Niš. Tamo kao da nemaju službene telefone, reprezentacije i slično. Ne. Nego ne smete da pišete.

Vesna

21.02.2020 08:18

Volela bih da znam poentu ovog članka. Pitam autora gde je učio novinarstvo. Da bi navedene brojke nešto značile treba ih uporediti sa drugim brojkama. Ukoliko je ovo istraživački prilog zašto nismo informisani koliko se troši u drugim gradovima slične veličine. Kako se određuje šta je malo šta mnogo a šta je prava mera za navedene troškove. Zašto se ne piše o celokupnom Budzetu i kako se troši da se stekne kompletna slika. Ko je naručio ovaj tekst?