Vlada Srbije Nemanjina
Alo!/Rajko Ristić
Vlada Srbije

Alo/Masanori Jošida

Vlada Srbije, Foto: Alo/Masanori Jošida

Ovo zdanje je bilo prvo koje je u srpskoj prestonici izgrađeno za potrebe Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije. Planirano je da zgrada simbolizuje snagu mlade države, a prva ideja bila je da to bude palata Ministarstva finansija.

Zgradu je projektovao ruski carski arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov, koji je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Kraljevinu SHS. Izgradnja je trajala od 1926. do 1928, a treći sprat je dograđen deset godina kasnije, takođe po projektu Petroviča Krasnova, te predstavlja jedan od najuspešnijih primera dogradnje u Beogradu. Ovaj arhitekta je inače postao najznačajniji predstavnik akademskog istorizma u srpskoj međuratnoj arhitekturi i zaslužan je i za druga velelepna zdanja, koja i danas krase srpsku prestonicu, kao što su zgrade Ministarstva finansija i Ministarstva inostranih poslova, učestvovao je i u izgradnji Belog Dvora, a njegov je i Most kralja Aleksandra, koji je srušen početkom Drugog svetskog rata.

Vlada Srbije Nemanjina

Alo!/Rajko Ristić

Vlada Srbije, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Iako neuporedivo manja od drugih građevina u neposrednoj blizini, zgrada Vlade Srbije dominira svojom lepotom. Reprezentativni izgled naglašava ugaoni zaobljeni deo nad kojim je kupola, od koje se prema Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša šire fasade sa isturenim vencima i okvirima prozora i stubova ojačanih prstenovima.

Nikolaj Krasnov

Wikimedia

Nikolaj Krasnov, Foto: Wikimedia

Inače, u vreme izgradnje ovog zdanja, nijedna zgrada u Beogradu nije imala toliko slobodnih skulptura na fasadi. Interesantno je da te skulpture simbolizuju funkcije institucije smeštene u tom zdanju, u kojem se u prvi mah nalazilo Ministarstvo finansija. Na fasadi se nalaze statue Plodnosti, Zanatstva, Industrije i Merkura, koje simbolizuju prosperitet i plodnu budućnost države. Na vrhu kupole nalazi se bronzana skulptura, rad vajara Đorđa Jovanovića iz 1901. godine, koja predstavlja personifikaciju Jugoslavije i Srbije, prikazanu u vidu devojke sa vencem na glavi koja u desnoj ruci drži visoko podignutu baklju, a levom pridržava štit, na kojem je u plitkom reljefu predstavljen srpski grb. Ova skulptura se u vidu žiga nalazi na ličnim kartama građana Srbije.

Spoljašnju arhitekturu zdanja prati i unutrašnjost, u kojoj se još čuvaju delovi originalnog nameštaja, koji je takođe projektovao čuveni ruski arhitekta.