Lekari insistiraju na skeneru! Ove stvari se ne vide na običnom snimku kod obolelih od korone

Objasnio je da se tu nepogrešivo vidi kada postoje određene promene na plućima koje su tipične za obolele od kovida-19 i nalaze se na određenim mestima.

Đorđe Lalošević
Đorđe Lalošević, Foto: Printskrin

Načelnik dijagnostičko-radiološkog centra u KBC "Dragiša Mišović" Đorđe Lalošević je rekao da su pregledi skenerom važni zbog praćenja kovid pacijenata i zbog određivanja vrste terapije.

Đorđe Lalošević je rekao da se na običnom rendgenskom snimku neke stvari ne vide, i da zbog toga u KBC "Dragiša Mišović" insistiraju na skeneru.

Objasnio je da se tu nepogrešivo vidi kada postoje određene promene na plućima koje su tipične za obolele od kovida-19 i nalaze se na određenim mestima.

Kako je rekao, posle velikog broja pacijenata, sa velikom sigurnošću može da se kaže da li je neko kovid pacijent ili ima neku drugu vrstu upale pluća.

Lalošević je istakao da ne postoje dva ista čoveka, ali da se na osnovu pregleda može predvideti kojim tokom će da ide bolest.

korona, pluća
korona, pluća, Foto: Shutterstock

Rekao je da je najveći broj pacijenata koji je bio na respiratoru u toj ustanovi 57.

Kaže da promene na plućima ostaju i posle kovida, ali ne tako često. Kako ističe, reč je o malim fibroznim promenama koje se mogu videti posle izvesnog vremena, ali kod određenog broja pacijenata javlja se fibroza pluća.

Govorio je i o virusu gripa ističući da je to nešto što će praviti velike probleme. Navodi da se na skeneru može prepoznati o kom virusu je reč i da su napravljena i stručna predavanja koja govore o tim razlikama.

Lalošević je rekao da za sada u Srbiji situacija nije toliko strašna kao u regionu, ali da moramo da vodimo računa i da pravilno nosimo maske.

Upozorava da nas čeka težak period i navodi da nije bitno da li je virus izašao iz laboratorije ili je nastao prirodnim putem, već je bitno da je on tu i da moramo da se borimo protiv njega, a najlakši način je nošenje maske.

"Moramo sprečiti virus, jer natrpaćemo sve bolnice kovid pacijentima i ljudi sa drugim problemima neće moći da se leče", naveo je Đorđe Lalošević.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi