Krizni štab
Tanjug
Krizni štab

Tanjug

Krizni štab, Foto: Tanjug

U fokusu bi trebalo da budu nove mere zbog sve ozbiljnije situacije sa korona virusom u u školama.

Raspust ili onlajn nastava?

Produženi raspust koji je spomenuo ministar prosvete Branko Ružić, opcija je za, kako kaže dr Predrag Kon, osnovne škole.

Da li poštujete mere protiv koronavirusa?

 

- U osnovnim školama ozbiljno razmišljamo o tome da bi bilo korisno da se produži raspust. Sistem je napravljen tako da ne mora da se skraćuje nastava, ali kad već dajete raspust, smisleno je da se on produži. Dolazilo je do klastera u tri srednje škole u Beogradu. Zabeležen je 61 novi slučaj zaraze u srednjim i 57 u osnovnim školama prošle nedelje, što je dva i po puta više nego ranije i taj broj će se povećavati. Produženi raspust bismo kombinovali sa drugim merama koje mogu da budu primenjene - kaže dr Kon.

Da se o reorganizaciji nastave ozbiljno razmišlja potvrdio je juče novi ministar kroz saopštenje.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab razmotriće potrebu za drugačijom organizacijom obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama. Nastava u školama biće organizovana u najboljem interesu učenika i zaposlenih“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Osnovci bi mogli cele naredne nedelje da ne idu u školu. Kako stvari sada stoje, Krizni štab bi mogao doneti odluku da u ponedeljak i utorak osnovci imaju onlajn nastavu, a potom naredna tri dana budu na takozvanom mini jesenjem raspustu.

Korona u Srbiji

EPA

Korona u Srbiji, Foto: EPA

Konačna odluka biće doneta danas u podne na sednici Kriznog štaba. Kako kažu u Ministarstvu prosvete, postoji opcija da ne bude redovne nastave prva dva dana već da osnovci imaju časove onlajn.

Posebna ograničenja za Beograd?

Kao jedna od mera koja se pominjala ovih dana u javnosti jesu određena ograničenja kretanja u glavnom gradu. U Beogradu se beleži ponovni rast obolelih od virusa korona, a epidemiološka situacija na nivou cele zemlje iz nepovoljne prelazi u vanrednu, istakao je juče epidemiolog dr Predrag Kon.

- U Beogradu je 1.106 zaraženih, što je ponovni rast. Onaj jedan dan predaha što smo imali ništa nije vredeo. Sada ćemo videti posledice prošlog vikenda jer se registruju oni koji su se tada zaražavali. Očekujemo da se rast nastavi i tokom sledeće nedelje, ali da tada makar malo popusti ovo naglo povećanje broja zaraženih kakvo smo imali do sada - istakao je dr Kon u gostovanju na TV Pink.

On je rekao da mere kave su donete u Nemačkoj, gde ugostiteljski objekti rade do 23 sata, ali je zabranjena glasna muzika i točenje alkohola posle 21 sata, može da bude rešenje i kod nas.

Mere postoje, ali se ne poštuju

Dok se čeka izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kako bi komunalni inspektori i milicajci mogli da kažnjavaju nepoštovanje epidemioloških mera, članovi Kriznog štaba, epidemilog dr Predrag Kon i imunolog dr Srđa Janković govorili su o merama koje bi oni hitno uveli.

Korona u Srbiji

Tanjug

Korona u Srbiji, Foto: Tanjug

Mere koje su na snazi odnose se na obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance, kao i zabranu okupljanja za više od 30 ljudi, ali, ipak, zbog povećanog broja zaraženih korona virusom proteklih dana dr Kon i dr Janković sve češće ističu i još neke mere za koje se zalažu. Naime, oboje su saglasni da policijski čas sada nije rešenje.

Ograničenje rada kafića

Broj zaraženih u jednom danu prekjuče je porastao do rekordnih 2.412, a epiodemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da kada broj pređe 2.000, jedine efikasne mere su zatvaranje svih lokala posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi. Ove mere već, podsećamo, važe u pojedinim gradovima u Srbiji u kojima je uvedena vanredna situacija.

On je juče potvrdio, uoči danaašnje sednice Krizog štaba za borbu protiv kovida 19, da neće biti uvedena mera zaključavanja u cilju suzbijanja širenja epidemije virusa korona.