SLAVIMO SVETOG STEFANA LETNJEG! Danas se obavezno čuvajte ove neprijatne pojave

Dok neke porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije.

Sveti Stefan letnji
Sveti Stefan letnji, Foto: Wikipedia

 

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a na današnji dan se slavi Prenos moštiju svetog Stefana – Sveti Stefan letnji ili Stefan Vetroviti.

U našem narodu današnji svetac se naziva Stefan Vetroviti i poštuje se da ne bi vetar oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba čuvati vetra.

"ONI TERAJU ŽRTVU DA PRIVEDE NEKOGA IZ SVOJE PORODICE" Stručnjak otkrio kako operiše sekta koja je ODNELA ČETIRI ŽIVOTA u Jabukovcu?! Ovo je krajnji cilj Jehovinih svedoka!

U primorskim krajevima još i danas se Sveti Stefan smatra mornarskom slavom, jer se veruje da upravo ovaj svetac daje brodovima dovoljno vetra za jedra. Iz istog razloga, danas slave i mlinari u vetrenjačama.

Važna pravila svetinje koje nijedan vernik ne sme da prekrši

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 14.08.2019. 11:40 - 14.08.2019. 11:51 U manastiru su desila bezbrojna isceljenja, koje monasi redovno zapisuju i čuvaju kao podsetnik čudotvornih moći ove svetinje. Ostrog, Foto: Profimedia Manastir Ostrog jedan od najposećenijih U Crnoj Gori i šire. U njemu svaki vernik treba da pristupa čista srca u molitvi, nadi, moć isceljenja Svetog Vasilija Ostroškog.

 

Dok neke porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije. Danas slave ili preslavljaju svoju manastirsku slavu Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru i drugi, kao i brojne seoske i gradske crkve.

Ko je bio Sveti Stefan?

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan.

 Bonus video: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi