Manasttir Ostrog
Shutterstock
Ostrog

Profimedia

Ostrog, Foto: Profimedia

 

Manastir Ostrog jedan od najposećenijih U Crnoj Gori i šire. U njemu svaki vernik treba da pristupa čista srca u molitvi, nadi, moć isceljenja Svetog Vasilija Ostroškog.


* Kako se obući pre odlaska u manastir Ostrog?

Veoma je bitno kako pristupamo svetinji, kako smo obučeni. Odeća nam govori poštovanje prema svetinji. Žene treba da su povezane sa maramom, ne otkrivenih nogu i ruku, a muškarci duge pantalone i majice dugih rukava.

Često se može primetiti kod turista da ne prate pravila manastira, a veoma je bitno kako pristupamo i fizičkim izgledom i dušom samoj svetinji, savetuje se na sajtu manastirostrog.com.

* Ponesite lične stvari svojih bližnjih

Na Ostrog možete poneti lične stvari i stvari svojih bližnjih, gde se ostavljaju da prenoće pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon prenoćenja stvari su blagoslovene. To je kao da vas je lično Sveti Vasilije blagoslovio.

Vernici

Printscreen

Vernici, Foto: Printscreen

 

* Iz manastira ništa ne smete uzeti

Poklonici dobre volje, nose i darove monasima, to može biti, kafa, šecer, ulje i drugi darovi. Iz manastira možete kupiti osvećenu vodicu i ulje ili pak zapaliti sveću za zdravlje ili za mrtve bližnjih. Ono što nikako ne smete je da uzmete nešto iz manastira, pa čak ni kamenčić.

 * Čudotvorni manastir Ostrog

U manastiru su desila bezbrojna isceljenja, koje monasi redovno zapisuju i čuvaju kao podsetnik čudotvornih moći ove svetinje.

* Kako da znamo da li smo Bogom blagosloveni?

Jednostavno osetićete spokoj, mir, radost u vašem srcu, svaki teret, bol u vama je nestao, kao da ste se ponovo rodili. Ali, ako ne osetite ništa od ovoga, znači da niste pristupili svetinji čista srca, treba još jače i usrdnije da se molite. Sve što je čisto i iskreno pošteno se vrati.

 

Pročitajte još:

 

 Bonus video: Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!

 

Komentari (1)

Tacy

14.08.2019 12:33

O cemu vi pisete . na Osrogu sam bila pre desetak dana ,upravo me je to razocaralo jer muskarci ulaze i u sorcevima i majcama sa kratkim rukavima a zene u majicama na bratele , kratlim suknjama i haljinama