OBELEŽAVANJU SU SE PRIDRUŽILI PREDSEDNIK VUČIĆ I ŠEFOVI DRŽAVA Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas, 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Aušvic
Aušvic, Foto: Tanjug/AP

„Srbija pamti! - Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta“, napisao je predsednik Vučić, uz fotografiju upaljene sveće.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine osloboden Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Šefovi država i vlada zemalja regiona pridružili su se danas obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i podsećanja na žrtve nacističkih režima u Drugom svetskom ratu.

 Poruku povodom ovog dana preko društvenih mreža uputili su premijer i predsednik Crne gore.

Hrvatska vlada je saopštila da je Holokaust najveće zlo koje se dogodilo u istoriji čovečanstva i da je oslobađanje nacističkog logora Aušvic Birkena bio kraj najmračnijeg perioda u evropskoj i svetskoj istoriji.

BONUS VIDEO:

Povezane vesti

 • Korisnik: Komandant 1001
  27/01/2021 - 16:20
  Imali iko pošten među onima koji su Srbima uradili ona zla, koja traju vekovima, od pokatoličenja sa tzv. " Fero et Igni" pa sve do onoga zuluma u 2ww koja su uradili Srbima, pa da kaže; " A u p.m.dosta smo srali"
 • Korisnik: Komandant 1001
  27/01/2021 - 12:27
  Ali neki danas bi da slave genocide, etnocide,holokauste koji su desili i dešavaju iza najvećeg u 2ww....sa Kurdima,Armencima,Srbima etc.etc.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi