Balkanska međa
Privatna arhiva
Balkanska međa

Privatna arhiva

Balkanska međa, Foto: Privatna arhiva

Aleksandra Radojičića smo upoznali kao Fadilja, Albanca koji radi za srpsku policiju u rusko-srpskoj ratnoj drami "Balkanska međa".

- Moj lik donosi balans i pokazuje da nije jedan narod kao narod problem, već pojedinci, grupe, teroristi, političari. Ova tema je svima nama bitna. Drago mi je da su se Rusi uključili i da je na njihovu inicijativu počelo bavljenje ovom temom. Uspeli su u produkcionom i organizacionom smislu da naprave film u skladu sa vremenom u kojem se nalazimo, te da se stvari što verodostojnije dočaraju - rekao je Aleksandar.

Kakav je osećaj igrati u jednom o retkih filmova gde su Srbi pozitivci?

Film

Promo

Film "Balkanska međa", Foto: Promo

Kakva je saradnja sa Rusima? Šta ste naučili od njih?

- Dosta smo slični u nekim stvarima, ali Rusija je mnogo veća zemlja i naravno, ima veću produkciju. Mislim da smo jedni od drugih učili. Stvarno smo uspostavili saradnju, nije nam niko dao scenario i rekao "ovako se to radi", nego su imali sluha i za naše predloge. Zato mislim da se i tu našao neki balans da ovaj film može da bude gledan i u Srbiji i u Rusiji, jer nije samo iz jedne vizure priča ispričana.

U filmu ima mnogo ratnih scena. Kako ste se pripremali?

- Nikada nisam imao prilike da učestvujem u takvom projektu, sa toliko pucnjave i eksplozija. Imali smo konsultanta, čoveka koji je član ruskih specijalnih jedinica. On nam je sve pokazivao. Prilikom našeg prvog susreta on se čudio kako nikada nisam pucao iz pištolja, i nisam služio vojsku, pa smo počeli od nule. Brzo smo uspostavili komunikaciju. I mogu da kažem da sam na neki način služio vojni rok. Ovo je i ostvarenje mog dečačkog sna da igram u akcionom filmu koji je povezan sa tematikom koja se tiče nas Srba.

Gledali smo vas i u seriji "Pet" gde igrate epizodnu rolu. Koliko su glumcu važne i manje uloge?

- Apsolutno. Pristao sam između ostalog na učešće u projektu jer je reditelj Balša Đogo moj prijatelj. On je pisao scenario i režirao i kada vidite da neko ulaže toliko truda, želite da budete deo toga. Nema tu velikih i malih uloga. Nekada je čak i slađe odigrati neku manju, ako je specifična, jer imate više prostora da se poigrate sa njom.

Uglavnom smo vas gledali u ulozi dobrih momaka. Privlači li vas uloga negativca?

- Naravno, ali sve u svoje vreme. Uloge pozitivaca mogu da igram ceo život, a da svaki lik bude drugačiji. Nekako zbog mog mladolikog izgleda uvek mi daju u startu takve role, ali voleo bih da igram što različitije likove.

Komentari (1)

Momčilo

02.05.2019 09:09

Nije uopšte potrebno praviti film, dovoljno je koristi original iz tog vremena i napraviti film.To može samo Kusta i niko više,svi drugi reditelji su korumpirani i rade za AMERE.