"OSTAVLJALI SU MI VENCE, A JA SAM IZLAZIO PRED NJIH KAO CAR LAZAR" Čuvar Zejtinlika slavi 91. rođendan! Deda Đorđe 59 godina voli Grkinju, a evo kako je reagovao na vest o svojoj smrti!

Čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović danas slavi 91. rođendan.

Đorđe Mihailović
Đorđe Mihailović, Foto: Youtube printscreen

Više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije. Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava. Dočekuje i ispraća potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno deli savete mladim naraštajima.

Posao čuvara groblja nasledio je od oca Đura, a on od svog oca Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca rodom iz Grblja kod Boke Kotorske. Iako u godinama, časna starina se ne da. Danas je proslavio 91. rođendan, ali ipak redovno obilazi groblje, počisti šta treba, pomogne. Istina, ne kao ranije. S obzirom na to da nema muškog potomka, već dve ćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja, deda Đorđa je na ovom mestu nasledio Predrag Nedeljković još 2014. godine.

Minule godine navršio se tačno jedan vek od proboja Solunskog fronta. Deda Đorđe, uvek u vojničkoj uniformi ratnika iz Velikog rata, imao je veliku želju da dočeka taj jubilej. Nije mogao sakriti sreću i ponos koji oseća kad god se spomenu slavni Solunci. Tada smo i upoznali njegov veliki životni oslonac i podršku, Grkinju Fatini koju zovu Svetlana, deda Đorđevu suprugu s kojom ove godine proslavlja 59 godina braka.

- Đorđev stric nas je upoznao i tako, malo po malo, rodila se ljubav koju gajimo već 58 godina. Imamo ćerku i dve unuke, jedna je advokatica, a druga farmaceutkinja. Rodom sam iz jednog grčkog sela, ali sam se zbog Đorđa preselila ovde. Stari smo i zdravlje nas ne služi baš najbolje, ali se dobro držimo. Đorđe nema odmor, stalno radi, pa nismo imali prilike da često posećujemo Srbiju, a i zdravlje mu je narušeno - pričala je lane Fatini.

Za deda Đorđa su pre nekoliko godina pisali da je preminuo, a on nam je ranije ispričao kako je sve to doživeo.

- Pre četiri godine sam se teško razboleo i lekari su me poslali kući jer mi nije bilo spasa. Na internetu video da su me proglasili mrtvim, dolazili su ovde da ostavljaju vence, cveće i sveće, a onda sam izašao pred njih kao car Lazar - objasnio je tada deda Đorđe.

Povezane vesti

 • Korisnik: slađa
  01/05/2019 - 22:22
  Srećan rođendan čuvaru Zejtinlika.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi