RHMZ OBJAVIO PROGNOZU ZA JESEN! Nakon paklenog leta, pročitajte šta nam sledi
Foto: Shutterstock


U Srbiji se očekuje novi toplotni talas koji će doneti izuzetno visoke temperature, čak do 38 stepeni Celzijusovih u hladu. Noću se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni, što će stvoriti izuzetno vruće dane i noći. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje promenljivo oblačno vreme s dužim sunčevim intervalima, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom u zapadnim, centralnim i južnim predelima.

Sezonska prognoza RHMZ-a

Prema najavi RHMZ-a, septembar će biti topliji i prosečno vlažan, dok će Centralna, Južna i Jugozapadna Srbija doživeti topliji i suvlji mesec. U Beogradu se očekuje da će srednja minimalna temperatura vazduha biti oko 14.3ºS, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 24.6ºS. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Oktobar: Miholjsko leto

Oktobar prema sezonskoj prognozi RHMZ-a biti će prosečno topao i prosečno vlažan, a očekuje se i Miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, oko 9.6ºS, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 18.3ºS. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima oko 50 mm u Beogradu i široj okolini.

Novembar: Prosečno topao i vlažan

Sezonska prognoza za novembar predviđa prosečno topao i prosečno vlažan mesec. Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, oko 4.4ºS, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 11.0ºS. Mesečna suma padavina tokom novembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima oko 46 mm u Beogradu i široj okolini.

Kako se bliži kraj leta i ulazak u jesen, očekuje se da će vremenski uslovi biti iznad prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok će pojedini delovi zemlje doživeti suvlje i toplije dane. Građani treba da budu spremni na visoke temperature i promenljive vremenske uslove tokom narednih meseci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading