plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grčka je već godinama jedno od omiljenijih letovališta naših građana, a dobra vest je što je pre nekoliko godina između Srbije i ove zemlje ukinut roming, a internet je znatno jeftiniji.

Podsetimo, od 1. jula 2021. potpisan je sporazum o ukidanju naplate rominga između Grčke i Srbije. Šta to znači?

- Svi naši građani koji se odluče da letuju u Grčkoj neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu. Pozivi i poruke biće naplaćivani po ceni lokalnih poruka i poziva, neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu. Opcije korišćenja interneta takođe su jeftinije, ali znatno skuplje kada se uporedi sa cenama standardnih poruka i poziva, opcije za korišćenje interneta kreću se od 100 dinara.

Potrebno je istaći i da svaki od operatera ima svoj način računanja troškova rominga, ali su cene ponajviše određene u zavisnosti od udaljenosti zemlje.

Roming u Grčkoj niži

Zahvaljujući pomenutom sporazumu iz jula 2021. godine, cene minuta, poruka i internet saobraćaja ka Grčkoj i iz Grčke znatno su niži u odnosu na druge države:

  • Minut dolaznog poziva: od četiri do 50 dinara
  • Minut odlaznog poziva: od 19 do 50 dinara
  • SMS poruka: od četiri do 20 dinara
  • Jedan megabajt (MB): oko jedan dinar

Treba istaći i da se roming tarife razlikuju između teleoperatera zbog načina kako ih svrstavaju, tj. oni ih svrstavaju na osnovu udaljenosti od Srbije.

Roming u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana

Iste godine je i potpuno ukinuta naknada za roming u Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. To znači da državljani ovih zemalja mogu međusobno da komuniciraju po istim cenama kao i kod kuće.

Dakle, cene ovih usluga ugovorene su sa mobilnim operaterom u okviru paketa na koji se korisnici odluče prilikom kupovine. Međutim, kada je u pitanju internet, naplata funkcioniše drugačije.

Tako će korisnik, kada potroši sve mobilne podatke koje ima u svom paketu, plaćati dodatnu potrošnju po posebnoj ceni, tj. postpejd korisnici imaju ograničen broj podataka, i upravo zbog toga svi operateri nude dodatke za internet koji najčešće traju nedelju dana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading