mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida

Učenici osmog razreda u Srbiji završni ispit polagaće iduće nedelje, 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, a 24. juna konačni.

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru.

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva prosvete, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

mala matura

Foto: Alo/Masanori Jošida

 

Ispit će se u svim školama u Srbiji odvijati u isto vreme - počinje u 9.00 i traje do 11.00 sati, a ukoliko počne sa zakašnjenjem, produžava se tako da izrada testa traje 120 minuta.

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

Za izradu testova bio je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Struktura testova i broj otvorenih i zatvorenih zadataka biće sličan kao i prethodnih godina, što znači da će većina zadataka biti rešavana tako da će se zaokruživati jedan od ponuđenih odgvora.

Svi testovi moraju da budu u skladu sa standardima, da sadrže zadatke na sva tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom.

Učenici ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

mala matura

Foto: Alo/Masanori Jošida

 

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Nakon polaganja, osmake čeka upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja, a maksimalan broj bodova koji đaci mogu da imaju je 100.

Od 25. do 26. juna osmake čeka popunjavanje liste opredeljenja želja srednjih škola i smerova koje bi učenici želeli da upišu, predaja, provera tačnosti, a 1. jula do 8.00 sati biće objavljena raspodela učenika po školama, kao i slobodna mesta za drugi krug.

Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, nastavu završavaju 14. juna, a srednjoškolci 21. juna.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading