OVO JE KALENDAR AKTIVNOSTI ZA OSMAKE: Počela pripremna nastava, a evo kako još mogu da se spreme!
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug, Strahinja Aćimović

Iako su malim maturantima na raspolaganju zbrike za polaganje prijemnog iz srpskog jezika, matematike, izbornog testa i evežbaonica mnogi roditelji moraju dodatno da plaćaju privatne časove za koje daju i do 2.000 dinara jer smatraju da će se deca tako najbolje pripremiti.!

Raspust za osmake je počeo prošle nedelje, a ove sedmice škole su organizovale pripremnu nastavu za polaganje male mature koja ih čeka za dve nedelje.

Prvog dana đaci polažu srpski odnosno maternji jezik, zatim matematiku, a trećeg dana ih čeka test iz izbornog predmeta. Ove godine većina osmaka se odlučila za polaganje geografije i to čak 41,26 odsto. Međutim, i pored organizovane nastave u školama, nastavnika, zbirku i evežbaonice neki đaci zahtevaju od mama i tata i odlazak na dodatne privatne časove.

Nastavnici koji ih drže imaju pune ruke posla u ovom periodu godine jer osim osmaka kod njih dolaze i drugi đaci koji žele da poprave ocene te smatraju da će im časovi biti od pomoći, prenosi Kurir.

Cene časova se razlikuju od grada do grada i od predmeta do predmeta, a najskuplji su u prestonici gde nastavnici koji predaju srpski i matematiku naplaćuju od 1.500 do čak 2.000 dinara po času. Nešto jeftinija varijanta je u gradovima centralne Srbije gde su iznosi do 1.200 dinara po času, a najjeftiniji su na jugu zemlje. Tamo nastavnici uzimaju oko 700 dinara.

Kalendar aktivnosti za osmake

17. juna 9-11h završni ispit iz srpskog maternjeg jezika

18. juna 9-11h završni ispit iz matematike

19. juna 9-11h završni ispit, treći izborni predmet
21. juna do 8h preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola
21. juna od 8 do 15h prijem prigovora učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u školi)
24. juna do 8h objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
od 25. do 26. juna popunjavanje liste želja elektronskim putem i predaja liste u osnovnoj školi
1. jula do 8h objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama i objavljivanje slobodnih mesta za upis u drugi krug
14. avgusta završni ispit - test iz srpskog/maternjeg jezika drugi krug
15. avgusta završni ispit - test iz matematike
16. avgusta završni ispit reći test
19. avgusta konačni rezultati
od 20. do 23. avgusta 8-15h prijavljivanje i raspoređivanje u školskim upravama, vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednju školu

* Portal Moja srednja škola

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading