uganda Odrek
Foto: Alo/Foto: Alo/ Nikola Todorović

Ova zemlja može da parira mnogim prestižnim gastronomskim destinacijama,  po pitanju kvaliteta asortimana i razlnolikosti, ali pre svega autentičnosti. 

O čarima ove čudesne zemlje, ali i obnovljenom prijateljstvu koje zapravo traje decenijama i budućim projektima govorili su:  Ivana Antonijević pomoćnica ministra turizma, pevač Željko Vasić, ali i jedan specijalni gost iz Ugande - Odrek  Rvabvogo, šef komiteta za savetovanje predsednika Ugande. On je istakao da je ovo svaršena prilika da nam pokaže hranu iz Ugande. 

Recept koji je ovaj visoki zvaničnik pripremao oduševio sve, ROLEX je nacionalno  jelo koje mladi ljudi obožavaju, jer je pristupačno i ukusno. Tradicionalno većina jela iz Ugande su kombinacija lokalnih žitarica, dostupnog voća i povrća, kao i mesa i mlečnih proizvoda.

- Uganda je zemlja koja ima četiri klimatske zone i plodno zemljište u koje možeš da posadiš bilo šta i usev će biti uspešan, to nam daje bogate žitarice čije su sorte stare 5.000 godina koje su bez glutena, a najčešće ih u jelima kobinujemo sa bananama - ističe Odrek i dodaje da se ponose organskom hranom jednistvenom u svetu. 

uganda Odrek

Foto: Alo/ Nikola Todorović

 


Zajednička nit koja se provlači je veliki optimizam da se bratski odnosi Srbije i Ugande još više učvrste, posebno kroz jačanje privredne saradnje, ali i turizma, poljoprivrede, proizvodnje, nauke...

Velika perspektiva razvoja Srbije leži u starim prijateljstvima, ističe Ivana Antonijević.

- Srbija je ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Ugandom, a u aktuelnom vremenu u kojem živimo, važno je nastaviti graditi prijateljstvo, ali ne samo na nivou podržavanja. Potpisana su dva zaista važna dokumenta bilateralne saradnje susretom naša dva predsednika. Kroz obrazovanje i program "Svet u Srbiji" se to vidi i na delu.To su ti mladi ambasadori među kojima se brzo šire ideje i koji će imati uticaj da zemlje budu bliže - ističe pomoćnica ministra turizma i dodaje: 

- Ono što je važno je da će se ove godine organizovati i prva tura prijateljskog upoznavanja srpskih turista sa Ugandom koju pozdravljamo, jer svako ko to iskusi će biti amabasador kulture Ugande i širiti svest o tome u Srbiji. 

uganda Odrek

Foto: Alo/ Nikola Todorović

 

Ako pitate turiste šta je to što Ugandu čini fenomenalnom turističkom destinacijom to su svakao gastronomija i gostoprimstvo. Kao što je Odrek rekao: Ukoliko u Ugandi pokucate domaćinu  za vreme ručka on će vas sigurno ugostiti -  a to nam je takođe slično - kaže Ivana Antonijević. 

uganda Odrek

Foto: Alo/ Nikola Todorović

 


Željko Vasić oduševljen je darom za muziku ove nacije, ali i ističe emaptiju naših  naroda i mentaliteta u kojem je porodica stub društva. 

Imao sam tu čast da posetim i budem gost u Kampali i Uganda je zaista jedna prelepa zemlja. Nikada tako slasno voće nismo jeli i nikada toliko gostoprimstvo nisamo doživeli kao tamo. Oduševilo me je što vam tamo ne treba sat, jako su opušteni i nema žurbe nikakve dok mi ipak dolazimo iz malo urbanijih sredina- kaže pevač  Željko Vasić.

„Zakuvavanje“ emitujemo svake srede u 20 sati na našem Jutjub kanalu.


RECEPT 
ROLEX 
4 jaja
So i crni biber
2 (10-inčni) čapati tortilja, domaći ili kupljeni u prodavnici
2 kašike neutralnog ulja, poput semena grožđa
¼ šolje mlevenog crnog luka
¼ šolje seckanog svežeg paradajza
1 avokado
1 ljuta paprika (opciono)
¼ šolje tanko isečenog zelenog kupusa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading