OSMACI IDU NA PROBU MALE MATURE Danas i u subotu đaci na važnom zadatku - EVO ŠTA IH ČEKA
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug, Strahinja Aćimović

Osim testa iz srpskog jezika, osmaci će u subotu polagati i treći test po izboru:

- najviše njih, čak 40 odsto, izabralo je geografiju

- 36 odsto biologiju
- 10 odsto istoriju
- 7,6 odsto hemiju
- 6,4 odsto fiziku

Svi oni će imati priliku do 11. aprila da promene izabrani test koji će polagati u junu.

- Za razliku od prethodne, ove školske godine novina je to što će učenici imati mogućnost da od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu. Dakle, iako su sada prijavili određeni predmet, imaće još vremena da se predomisle - rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Za izradu testova za probu male mature zadužen je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Kako saznajemo, broj otvorenih i zatvorenih zadataka biće sličan kao i prethodnih godina, što znači da će većina zadataka biti zatvorenog tipa, na zaokruživanje, gde se od učenika tražilo da obeleže jedno ili više tačnih rešenja.

Prošle godine od 20 pitanja na testu iz matematike po pet su bila iz tri oblasti - Geometrija, Brojevi i operacije sa njima i Algebra i funkcije, tri iz Obrada podataka, a dva iz Merenja.

Na testu iz srpskog/maternjeg jezika najviše, čak devet pitanja, bilo je iz oblasti Gramatika, leksika, narodni i književni jezik, šest iz Književnosti, tri iz oblasti Pisano izražavanje, te dva iz Veština čitanja i razumevanja pročitanog.

Svi testovi moraju da sadrže zadatke na sva tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom.

Mala matura je uvedena 2011. godine i do danas je pretrpela mnogo promena, od broja i vrste testova, njihovog vrednovanja, sistema bodovanja... A u budućnosti su planirane još veće promene.

- Mala matura će se i dalje menjati, modernizovati i prilagođavati novim zahtevima, novim generacijama i novim tehnologijama. Iako je još uvek rano govoriti, neophodno je pomenuti da bi krajnji cilj mogao da bude kompletna digitalizacija celog procesa i prelazak na e-testiranje - rekao je pre godinu dana za “Blic” prof. dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kalendar male mature

Petak: Proba - matematika (12.00)

Subota: Proba - srpski (9.00)
Subota: Proba - test po izboru (11.30)
8-11. april: Rok za promenu trećeg izbornog predmeta
17. jun: Mala matura, test iz srpskog jezika
18. jun: Mala matura, test iz matematike
19. jun: Mala matura, test po izboru
21. jun: Preliminarni rezultati male mature
24. jun: Konačni rezultati male mature
25-26. jun: Popunjavanje lista želja za upis
1. jul: Konačna raspodela đaka po školama

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading