krpelj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Krpelji najčešće borave na vrhu visokih trava gde čekaju prolazak životinja. Kriju se na zemlji, travi, žbunju, ispod nagomilanog lišća, u slobodnoj prirodi, ili bujnom zelenilu gde nema sunca i gde je vlaga. Penju se i na krošnje drveća, ali ređe. U sredini koju je kreirao čovek, one polažu jaja ispod kamenja, nagomilnog šuta, kanti, guma, drva za potpalu, burića, rupa zatrpanih lišćem, jazbina glodara i ostalih životinja, rupa koje su iskopali kućni ljubimci ili psi lutalice, i na javnim površinama.

SEZONA KRPELJA UVELIKO TRAJE Evo kako da zaštitite sebe, ali i svoje ljubimce

Foto: Shutterstock

 

Bolesti izazvane krpeljima

Krpelji su prenosioci više oboljenja ljudi i životinja koja mogu imati teške simptome, pa čak i uzrokovati smrt. Tri oboljenja koja se kod nas najčešće javljaju su lajmska bolest, babezioza i anaplazmoza. 

  • Lajmska bolest (borelioza). Ovo je kod nas najpoznatija bolest koju prenose krpelji i njom se mogu zaraziti i psi i ljudi. Uzročnik je bakterija, a simptomi su crvenilo ili osip oko mesta ujeda, povišena temperatura tela, malaksalost, bolovi u zglobovima. Lečenje je uspešno ukoliko se počne na vreme, a ukoliko se pas ne leči mogu nastati komplikacije sa čak fatalnim ishodom.
  • Babezioza (piroplazmoza ili krpeljska groznica) je kod nas često oboljenje pasa koje prenose krpelji. Uzročnik je protozoa koja napada crvene krvne ćelije sisara izazivajući anemiju. Babeziozu kod pasa karakterišu nalazi poput abnormalno tamnog urina, groznice, slabosti, blede sluzokože, potištenosti, otečenih limfnih čvorova i povećane slezine. Ako se ne leči, pas može uginuti.
  • Anaplazmoza je bakterijsko oboljenje koje prenose krpelji. Ono napada krvne pločice i izaziva bolove u zglobovima, letargiju, visoku temperaturu, krvarenje iz nosa, modrice na telu, a ređe povraćanje, dijareju i napade slične epilepsiji. I kod ove bolesti, lečenje je uspešno ako se počne na vreme.

Važno je da znate da nije svaki krpelj zaražen uzročnicima ovih oboljenja i da neki ujedi krpelja mogu proći bez posledica. Međutim, ukoliko nakon 7-14 dana od ujeda krpelja primetite bilo koji od navedenih simptoma, odmah se javite vašem lekaru.

Kako najbolje da pomognete svom ljubimcu kojeg je napao krpelj, pročitajte u odvojenom tekstu.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je mere lične zaštite od uboda krpelja, ali i uputstvo kako postupati ako vas krpelj ujede.

Tokom proleća i leta traje sezona krpelja koji nisu samo neprijatnost za ljude, već prenose razne uzročnike bolesti, te iz tog razloga je važno znati kako se zaštititi.

SEZONA KRPELJA UVELIKO TRAJE Evo kako da zaštitite sebe, ali i svoje ljubimce

Foto: Vladimir Marković

 

Mеrе ličnе zаštitе оd ubоdа krpеljа

  • Izbеgаvаti stаništа krpеljа (visоkа trаvа, buјnо zеlеnilо pаrkоvа, livаdе, šumе)
  • Pri bоrаvku u prirоdi krеtаti sе sаmо pеšаčkim stаzаmа.
  • Kоristiti rеpеlеntе nа оtkrivеnim dеlоvimа tеlа (srеdstvа prоtiv ubоdа insеkаtа), kојi štitе višе sаti
  • Nоsiti svеtlu оdеću dugih rukаvа i nоgаvicа
  • Nаkоn bоrаvkа u prirоdi izvršiti inspеkciјu kоžе
  • Imаti nа umu dа sе krpеlj mоžе dоnеti i nа оdеći i nа kućnim ljubimcimа

Kаkо pоstupаti ukоlikо је dоšlо dо uјеdа krpеljа?

  • Vаžnо је јаviti sе lеkаru u tоku prvа 24 sаtа
  • Nе trеbа stаvljаti nikаkvа hеmiјskа srеdstvа (еtаr, аlkоhоl, bеnzin)
  • Nе trеbа pоkušаvаti sаmоstаlnо vаđеnjе krpеljа јеr sе pritiskоm i gnjеčеnjеm mеstа ubоdа krpеlj mоžе rаskоmаdаti, а rilicа оtići јоš dubljе
  • U svаkој zdrаvstvеnој ustаnоvi оbučеnо оsоbljе ćе krpеljа izvаditi u cеlоsti, uz dеzinfеkciјu mеstа intеrvеnciје

 Vеоmа је vаžnо lеkаru dаti оsnоvnе еpidеmiоlоškе pоdаtkе о ubоdu krpеljа (nа primеr о mеstu gdе је оsоbа bоrаvilа u prirоdi јеr pоstојi mоgućnоst dа sе rаdi о еndеmskоm pоdručјu).

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading