UŽAS! Najezda krvopija u Mačvanskom okrugu: Šapčane napali krpelji!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom vikenda veliki broj građana Šapca zvao je Hitnu pomoć zbog ujeda krpelja. Malih krvopija opasnih po zdravlje, nekad i život, ima i na metalnim i betonskim stubovima, pune su ih trava i krošnje drveća, pa ne čudi što građani u panici kažu samo što im ne padaju na glavu!

UŽAS! Najezda krvopija u Mačvanskom okrugu: Šapčane napali krpelji!

Foto: privatna arhiva

 
 

Najezdu krpelja mnogi objašnjavaju vremenskim uslovima, odnosno velikim padavinama koje su nedavno zadesile Mačvanski okrug i bujanjem vegetacije.

UŽAS! Najezda krvopija u Mačvanskom okrugu: Šapčane napali krpelji!

Foto: privatna arhiva

 

Kao što je poznato, ovi sitni zglavkari na glavi imaju ralice pomoću kojih se zaglave u telu i sisaju krv domaćina. Pritom, imaju veoma osetljivo čulo mirisa i žrtve nalaze zbog butanske kiseline koju luči koža svih sisara. Mogu da prenesu mnoge zarazne bolesti, a najopasnija je lajmska. Reč je o sistemsko- neurološkom hroničnom oboljenju koje se dobija od jelenskih krpelja zaraženih bakterijom Borrelia burgdorferi. Bolest zahvata kožu, srce, zglobove i centralni nervni sistem. Veoma je podmukla i nekad su potrebne godine da se otkrije, a prenosi je, kako su naveli iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u kojoj ovu bolest prate od 1987. godine, oko 30 odsto krpelja koji žive na našim prostorima.

Šapčani su zabrinuti ne samo za sebe, već i za svoje kućne ljubimce, jer kako je za Alo! istakla veterinar Jelena Smiljanić, ukoliko se na vreme ne uoči da je krpelj ujeo psa ili mačku, ove životinje mogu i smrtno da stradaju.

- Preventiva je najvažnija, postoji niz načina da se kućni ljubimci zaštite, neki od njih su ogrlice i ampule. Ako se ne uoči na vreme i životinja dovede kasno, počinju da otkazuju jetra, bubrezi i drugi vitalni organi i, nažalost, u tom slučaju nastupa smrt - objasnila je naša sagovornica.

Ipak, prema njenim rečima, ne znači da u pola noći treba zvati veterinara ako je krpelj ujeo kućnog ljubimca.

- Možete i sami da ga izvadite, ali postoji način za to. Ne treba ga ni slučajno gnječiti, niti polivati alkoholom ili benzinom, već dobro obuhvatiti pincetom ili štipaljkom i okrenuti u smeru suprotnom od kazaljke na satu, pa iščupati - objasnila je Jelena Smiljanić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading