Krpelji i psi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Piše: D. Nikolić

- Čim je napolju više od pet-šest stepeni, oni su aktivni. Kreplji sisaju krv i tako ubacuju u telo svoju pljuvačku, ako je zaražena, može izazvati oboljenja. Najraširenija je piroplazmoza, pas dobije visoku temperaturu, anemiju, neće da jede, uočavamo pojavu hemoglobinurije, odnosno mokrenja krvi… Ako vlasnici primete ove simptome, potrebno je da se uradi krvna slika ljubimca. Međutim, ukoliko je vlasnik neozbiljan i ne dođe do veterinara u prva tri do četiri dana, najčešće su komplikacije takve da ne može da se pomogne životinji - rekao je Ćirković.

Veterinari Vladimir i Maja Ćirković

Foto: Zoltan Jakob

 

Piroplazmoza, između ostalog, napada jetru, slezinu, bubrege, uništava krvnu sliku, kompleksno je oboljenje, pa je samim tim i lečenje kompleksno.

- U roku od tih nekoliko dana moguće je izlečiti psa, uglavnom ne ostanu posledice, ali ako se zaređaju piroplazmoze, na primer tri ili četiri u toku godine, posledice mogu biti nezgodne, pa čak se i završiti smrću - kaže dr Ćirković, i dodaje da treba znati da se krpelji razmnožavaju brzo, ženka polaže više stotina jaja na životinji i ako se zavuku u kuću, mogu napraviti problem.

- Dolazili su nam ljudi koji su se žalili da im krpelji gmižu po zidovima… I zato je važno da zaštitimo ljubimca, da ih ne unese u kuću - apeluje on.

Veterinari Vladimir i Maja Ćirković

Foto: Zoltan Jakob

 

Prema njegovim rečima, krpelji najčešće na pse prenose bolesti poput babezioze, erlihioze, anaplazmoze i borelioze.

Koje sredstvo za zaštitu vlasnik treba da izabere, zavisi od nekoliko faktora, objasnila nam je Maja Ćirković, doktor veterinarske medicine i vlasnica veterinarske ambulante u Zemunu.

- Najbolje je da se vlasnik ljubimca posavetuje s veterinarom, ne treba pričati u pet šopovima i trgovinskim radnjama, s drugim vlasnicima, jer su svi oni samo „nešto čuli“ ili imaju poluinformaciju. Najbolje sredstvo koje bi trebalo vlasnik da izabere kao preventivu je ono koje je njemu najpristupačnije prema ceni i prema načinu aplikacije. Uglavnom to vlasnici rade kod kuće, pa je važno da im to nije problem - kaže Maja Ćirković.

- Zbog pogrešno postavljenog preparata moguće je da ne bude efikasan, pogotovo kada je reč o koži, moraju da se poštuju neki postulati. Na primer, psa ne smete da kupate jedno sedam dana pred stavljanje preparata i barem pet dana posle. Bitno je da se pas ne dira, ne mazi dva sata nakon stavljanja ampule i da ne pokisne tokom sledećih 48 sati. Kada to neko radi prvi put, volim da vlasnicima pokažem i objasnim kako se to radi. Većina misli da je dovoljno staviti psu ampulu, ali nije. Potrebno je da se lepo razgrne dlaka, da se vidi linija kože, jer sredstvo mora bukvalno da se razmazuje po koži. Ne treba koristiti štapiće za uši, razmazivati prstima, već se sredstvo stavlja direktno na kožu psa. Kod malih pasa se to stavlja na jedno mesto, kod srednjih na dva, velikih na četiri. Ampuli je potrebno 48 sati da počne da deluje na celom telu, da masni deo kože upije tu aktivnu supstancu - kaže dr Maja Ćirković.

- Nama je poslednjih godina olakšan posao tabletama, one liče na kocku za supu, imaju ukus roštilja, pa ih kuce rado pojedu. One deluju iznutra, nema greške prilikom postavljanja, daje dobre rezultate, pa poslednjih godina imamo smanjen broj prioplazmoza, što je dobro. Na tržištu postoji nekoliko vrsta tih tableta, neke traju četiri nedelje, neke pet nedelja, neke tri meseca - zaključila je ona.

Zaboravite šta ste čuli!

Doktor Ćirković ističe da postoji samo jedan način za uklanjanje krpelja sa kože.

- Sve što ste čuli o tome kako da skinete krpelja, poprskati alkoholom, posuti pepelom, motornim uljem… zaboravite. Svašta sam video za ovih dvadeset i kusur godina, a skidanje krpelja je jednostavno - pincetom ga zahvatite što bliže koži i okrenete za 180 stepeni ulevo i povučete ga. Nikakve hemije ne treba stavljati na krpelja, jer on momentalno ugine i u telo izbaci pljuvačku, zakači se nogicama, pa ga je nemoguće odstraniti bez intervencije. Kad skinete krpelja, najbolje je da ga spalite - savetuje dr Ćirković.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading