batut
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Četiri bebe umrle su u Srbiji od posledica komplikacija velikog kašlja, zarazne bolesti koja bi trebalo da je odavno iskorenjena. Ali veliki kašalj i dalje postoji jer je, kako smatraju zdravstveni stručnjaci, obuhvat vakcinacije ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Od 1. januara do danas prijavljena su ukupno 253 potvrđena slučaja velikog kašlja, a od posledica ove bolesti preminula je jedna beba, a tri su izgubile bitku za život prošle jeseni, podaci su Ministarstva zdravlja.

Dva novorođenčeta bila su iz Beograda i nisu primila prvu dozu DTP vakcine (cepiva protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) koje se daje do trećeg meseca detetovog života, dok su druge dve bebe na Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" stigle iz unutrašnjosti Srbije.

Peto novorođenče koje je zaraženo velikim kašljem trenutno se bori za život u Institutu i uključena mu je mehanička ventilacija.

Iz Ministarstva zdravlja za medije su saopštili da su pomenute smrti u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" zabeležene na jesen prošle godine, kada su se pojavile prve respiratorne infekcije. 

"U periodu od 1. januara 2024. do danas prijavljen je jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca", saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja i pozvalo sve građane da budu odgovorni prema svojoj deci i poštuju predviđeni kalendar imunizacije.

Provera zdravstvenih kartona

Nadležni iz ministarstva povodom su ovim povodom uputili specijalne dopise domovima zdravlja.

Pedijatar dr Olivera Todorović DZ "Palilula" kaže da su dobili nalog da "češljaju kartone" sve dece kako bi videli ima li onih koji su preskočili neku dozu vakcine protiv velikog kašlja, ali i svih drugih obaveznih imunizacija.

"Ona deca koja nisu primila pentaksim ili tetraksim pozivaju se na vanrednu vakcinaciju. To su najčešće deca generacije 2015/16 i 2020/21 koja su preskočila revakcinu. Odziv dece školskog uzrasta je dobar, danas sam imala baš dva pacijenta za koje su sumnjam da su zaraženi velikim kašljem", objasnila je doktorka.

Napominje da je dopis stigao i iz Zavoda za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", da se deca pred polazak u škole prvo vakcinišu, a da kasnije obave neophodne sistematske preglede kod pedijatra, specijaliste za ORL, oftalmologa, fizijatra i logopeda.

"Prioritet je vakcinacija. Ranije smo praktikovali da damo upute, pa kad sve preglede završe dođu kod nas i dobiju vakcinu, a sada će biti obrnuto zbog vanredne situacije", dodala je naša sagovornica.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading