Istraživanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U istraživanju su učestvovali učenici petog i sedmog razreda osnovne škole i prvih razreda srednje.

Rezultati su dokazali dosadašnji trend da je većina učenika prvi intimni odnos imala sa 15 godina, a ono što je poražavajuće, pokazano je da ne brinu o reproduktivnom zdravlju, s obzirom na to da trećina pri poslednjem seksualnom odnosu nije koristila kondom, niti bilo koji drugi vid kontracepcije.

Na osnovu iskaza anketiranih učenika, 11,9 odsto učenika veoma voli školu, najviše učenici i učenice petog razreda osnovne škole, i to 18,7 odsto dečaka i 23,9 odsto devojčica.

- U odnosu na prethodno istraživanje iz 2018. manji procenat učenika veoma voli školu, a smanjenje je značajno za devojčice u petom razredu osnovne škole. Na pitanje: "U kojoj meri ih školske obaveze opterećuju?”, skoro dve trećine adolescenata odgovorilo je da oseća opterećenje školskim obavezama, čak 64,9 odsto, što je značajno više u odnosu na prethodno istraživanje iz 2018. kada je taj procenat iznosio 36, 7 odsto. Devojčice su značajno češće odgovorile da su opterećene - navodi se u publikovanim rezultatima istraživanja.

U Srbiji je skoro svaki drugi učenik, 45,5 odsto, petog i sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole probao alkohol, a prednjače dečaci prvog razreda srednje škole - 67,3 odsto.

- Iako se procenat učenika posmatrano u proseku na nivou svih razreda nije promenio u odnosu na 2018. godinu kada je iznosio 45,4 odsto, posmatrano prema razredima uočava se da se procenat učenika koji su pili alkohol bar jednom tokom života povećao u petom i sedmom razredu osnovne škole, a smanjio među učenicima prvog razreda srednje škole - pokazalo je ovo istraživanje:

- Procenat učenika koji su pili u prethodnih 30 dana u 2022. godini povećan je među devojčicama u petom razredu osnovne škole, sa 4,3 odsto u 2018. godini na 9,4 odsto u 2022. godini. Taj procenat povećan je i među devojčicama u sedmom razredu, sa 32,2 odsto u 2018. godini na 44,4 odsto u 2022. godini.

Stručnjaci iz "Batuta" u ovoj publikaciji podsećaju i da u svetu više od četvrtine osoba starosti od 15 do 19 godina, odnosno 155 miliona adolescenata u ovoj starosnoj grupi konzumira alkohol, i da je njegova upotreba povezana sa 200 oboljenja, povredama i drugim zdravstvenim problemima.

Takođe, napominju i da zbog nezavršenog razvoja mozga u adolescenciji, alkohol može da utiče na njegovu strukturu i funkciju, i da uzrokuje kognitivne ili probleme u učenju, kao i da poveća podložnost poremećajima koji su uzrokovani njime.

Trend se nastavlja, pa je i ovo istraživanje pokazalo da najveći broj učenika i učenica prvog razreda srednje škole, čak 41,3 odsto, prvi seksualni odnos imalo je u 15. godini.

Na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, nešto manje od dve trećine - 64,5 odsto učenika i učenica je odgovorilo potvrdno. Takođe, većina ispitivanih učenika - 73,7 odsto, nije koristila pilule za kontracepciju pri poslednjem odnosu.

Naviku da doručkuju svaki dan tokom radne nedelje ima 67,7 procenata učenika, što je značajno više u odnosu na 2018.  kada je to činilo 58,8 odsto njih.

S druge strane, rezultati su pokazali i da raste broj učenika koji nikada ne doručkuku tokom radne nedelje, najviše među učenicima prvog razreda srednje škole. Svakodnevo voće, bar jednom dnevno ili češće konzumiralo je 39,6 odsto ankeriranih učenika - više devojčice, nego dečaci. Inače, učestalost svakodnevnog unoca voća i ppovrća opada sa uzrastom - pokazlao je istraživanje.

Dve trećine učenika, 71,6, procenata redovno pere zube više od jednom dnevno. U tom smislu, pedantnije su devojčice - 81,2 odsto u odnosu na dečake 60,7 procenata. Inače na pitanje kako ocenjuju svoje zdravlje, većina njih ga je ocenila kao odlično više od 70 odsto.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading