Majstor za vrata
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tržišna inspekcija je prošle godine zabeležila više od 900 prijava na usluge majstora. Najčešće, majstor ne izda račun ili na kraju kaže cenu višu od dogovorene, ostavi nered iza sebe ili jednostavno obavi pola posla i nikad više se ne pojavi, a novac je uzeo unapred.

- Da bi se generalno izbegavale te neprijatne situacije, treba da se radi lepo civilizovano u pisanom obliku sa dokazima. Znači uputite pisanu reklamaciju ili elektronsku reklamaciju, napišete u dva primerka. Odete lepo do prodavca predate mu jedan primerak, jer je dužan po zakonu da prihvati reklamaciju - savetuje Jovan Ristić, pravnik u Efektivi.

Koje su obaveze majstora?

Prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, majstor je dužan da sačini proračun, a bez pisane saglasnosti potrošača na proračun ne sme se početi sa radovima.

- Trgovac je dužan da učestvuje u postupku vansudskog rešavanja potrošačkog spora koji je potpuno besplatan za potrošača, mora da se završi u 90 dana i donosi se neka odluka. Ukoliko trgovac ne želi da učestvuje, tržišna inspekcija može da ga kazni. Propisana je novčana kazna za neučetsvovanje - objasnila je Mirjana Damjanović, načelnik odeljenja tržišne inspekcije.

Da li su bezbednije usluge internet platformi?

Mnogi biraju majstore prema ocenama na oglasima ili po preporuci. U poslednje vreme sve više je internet platformi koje nude usluge majstora.

- Korisnik izabere jednu od 50 usluga koju nudimo na našoj aplikaciji, popuni formular i u roku od pet do deset minuta dobije nekoliko ponuda i bira majstora kojeg želi. Korisniku unapred prikažemo cenu usluge koju je izabrao i sa bankovnog računa rezervišemo novčana sredstva koja će biti povučena nakon završetka usluge - naveo je Vladimir Čornij, jedan od osnivača aplikacije Tuli (Toolly).

Pre nego što se pridruže aplikaciji i dobiju svoj nalog, svi majstori moraju da prođu proveru, tvrde osnivači platforme. Nakon obavljenog posla, izdaje se fiskalni račun.

- Proveravamo detalje kao što su kategorija u kojoj je prijavljen, njegov PIB i račun u banci. Fiskalni račun korisnici dobijaju od Tulija, kad se završi deo ili cela narudžbina. Takođe naši izvođači dobijaju izlaznu fakturu i specifikaciju kad povlače sredstva koja su zaradili na tom poslu - zaključio je Luka Vuković, jedan od osnivača aplikacije, preneo je 24sedam.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading