JEL MOGUĆE? RADOVALI SMO SE SUNČANOM VREMENU, A ZABORAVILI NA NJIH! Topli dani pogoduju razvoju krpelja, evo šta  je pretnja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Međutim, sa prvim toplijim danima, sa bujanjem prirode, moramo da budemo na oprezu, upozoravaju lekari, budući da zaraženi krpelji, osim lajmske bolesti, prenose i krpeljni meningoencefalitis, mediteransku pegavu groznicu, anaplazmozu, tularemiju, babeziozu, a najopasnija je krimsko -kongoanska groznica, koja se letos pojavila u Severnoj Makedoniji, i od koje je preminula jedna žena, piše RTV.RS.

Novi Sad je bio domaćin prvog balkanskog simpozijuma o prevenciji i dijagnostici bolesti koje prenose krpelji, kojem su, osim domaćih, prisustvovali i stručnjaci iz regiona i evropskih zemalja.

U fokusu skupa, koji je organizovao Pasterov zavod, bila su najnovija dostignuća i strategije u prevenciji bolesti koje prenose ti paraziti.

Od 100 osoba koje ujede krpelj, kod tri se razvije lajmska bolest.

Prof. dr Nataša Rančić sa Medicinskog fakulteta u Nišu objasnila je da tokom boravka u prirodi posebno treba da budemo oprezni u maju i junu mesecu kada su krpelji najaktivniji, ali i u drugim mesecima.

- Svaki ujed krpelja je rizik. Kardiolozi su primetili da kod mladih dolazi do popuštanja srca - kazala je Rančić.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading