Plinska boca
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za beogradske medije, Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika, poručio je da su plinske boce veoma zastupljene u domaćinstvima, kao i plinske grejalice u zimskim mesecima.

- Bocu treba uzimati na specijalizovanim mestima, kao što su benzinske pumpe ili plinske stanice , uvek treba ići na to da se boca zameni, a ne da se dosipa plin u već postojeću bocu. Tokom eksploatacije može doći  do deformacije boce. Kad je vi odnesete na zamenu gleda se širina prstena boce i ukoliko je neispravna povlači se iz upotrebe - istakao je on.

Takođe, na svakoj boci piše kilaža koja se meri na stanicama, kao i datum proizvodnje, te ne sme da bude starija više od deset godina od datuma proizvodnje.

- Bitno je da boca ima sigurnosni ventil za plin, da ima nove šelne, creva i dihtung gumice. Što češće provere su bolje, ali eventualno na dve godine i pozvati ovlašćene servise. Kod montaže boce treba koristiti antistatik ključeve, kako ne bi došlo do varničenja. Varničenje je veoma opasno, jer može doći do problema, čak i eksplozije. Ako osetite miris plina, odmah zatvorite glavni ventil i odmah pozovite stručnu ekipu - savetuje Banovački.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading