BAJDENOV RAT PROTIV ŠPORETA! Američki predsednik hoće da zabrani kuvanje na plin, evo što se krije iza odluke1
Foto: Alo/Shutterstock

Šta se krije iza najave administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi mogli da zabrane šporete na plin jer loše utiču na kvalitet vazduha u prostorijama, kada svi dobro znamo da ovaj kuhinjski uređaj koristi 40 odsto američkih domaćinstava? Uvođenje novog pametnog uređaja u vaš dom koji prati parametre kvaliteta vazduha u vašem domaćinstvu.

Pitanje je postavio i odgovor na njega dao portal "Ofgardijan" u tekstu koji analizira preplavljivanje medija određenom temom, poput kvaliteta vazduha u prostorijama i štetnosti šporeta na plin, kao pripremu javnosti da bude prijemčivija za nova tehnološka rešenja vodećih svetskih kompanija, poput prečišćivača za vazduh, ali i da ne bude iznenađena ako joj bude uvedena zakonska obaveza da uređaje za praćenje kvaliteta vazduha mora da ugradiu svaki novosagrađeni objekat.

"Ofgardijan" je, inače, nastao 2015. godine, osnovali su ga autori koji su cenzurisani ili zabranjeni u "Gardijanovoj" sekciji "Komentar je slobodan", a njegovi urednici i administratori stacionirani su u SAD, Velikoj Britaniji i Evropi.

Pažnju autoru članka privukli su brojni napisi u medijima o štetnosti kuvanja na šporetu na plin jer takav način pripreme hrane utiče na kvalitet vazduha u prostoriji. Citiraju se izveštaji "Blumberga" i Si-En-Ena u kojima se iznosi podatak iz stručnih medicinskih publikacija da se emisija gasova može povezati sa brojnim bolestima, kardiovaskularnim problemima, rakom, ali i pojavom astme kod dece.

Dovodeći u pitanje problematičnost upotrebe neodređene fraze "može se dovesti u vezu", dalje se navodi da ukazujući na "problem", u ovom slučaju uticaja šporeta na plin na ljudsko zdravlje i očigledne nemogućnosti da oni budu zabranjeni, što, ustvari, i nije bila namera, javnosti se sada predlaže "kompromisno rešenje".  

"Kompromis nije uopšte kompromis, naravno, već ustvari ono što su želeli da urade još od početka".

Citirajući mišljenja stručnjaka o tome da treba promeniti navike u kuvanju, da kuvanje na šporetu na plin utiče na kvalitet vazduha u prostoriji i da je glavni problem u ventilaciji, navodi se da sve vreme nisu bili u pitanju ni šporeti ni astma kod dece, već kvalitet vazduha u prostorijama i planovi kako da se ovaj problem reguliše.

Sa novom serijom napisa u medijima o problemu zagađenosti vazduha u prostorijama, gotovo da se poklapaju najave velikih kompanija da lansiraju novi proizvod: uređaj za merenje kvaliteta vazduha u domu.

"Procenjuje se da će svetsko tržište uređaja za praćenje kvaliteta vazduha dostići vrednost od gotovo šest milijardi dolara u naredne tri godine. Ali uvereni smo da je to samo slučajnost", ironično se opaža u članku.

Gde vodi cela priča o štetnosti šporeta na plin i ugroženom kvalitetu vazduha u domu? Autor pretpostavlja ka nekoj novoj pametnoj tehnologiji za praćenje kvaliteta vazduha, ali i ka uvođenju propisa prema kojima bi smart uređaji za praćenje kvaliteta vazduha bili obavezni u novosagrađenim kućama, hotelima, poslovnim zgradama…

"U međuvremenu, očekujte da ćete nastaviti da viđate izveštaje o šporetima na plin koji oštećuju klimu ili priče o lošem kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru koji pogoršava kovid. Uobičajene kupljene i plaćene kolumne koje podržavaju svaki novi normalan narativ", zaključuje se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading