stan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dvoje dece uzrasta 11 i 12 godina otrovalo se u Požegi ugljen-monoksidom u kupatilu, ali su srećom samo sa lakšim povredama prevezeni u bolnicu gde im je ukazana neophodna lekarska pomoć- Nažalost, ovakvi incidenti nisu retkost, a njihov najčešći uzročnik je bojler na plin. 

Sličan incident dogodio se proletos u Varaždinu kada se takođe otrovala devojčica (14) koju su roditelji zatekli na podu kupatila. Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo usled povećane koncentracije ugljen-monoksida unutar kupatila kao posledica istovremenog rada atmosferskog kombinovanog gasnog bojlera i aspiratora u kuhinji. 

Srpska javnost još nije zaboravila nesvakidašnji incident koji se dogodio pre tri godine kada su igrači FK Kušiljevo nakon utakmice u svlačionici fudbalskog kluba u selu Meševo kod Kruševca izgubili svest. Kako je ustanovljeno, usled neispravnih instalacija došlo do curenja gasa koji je kod fudbalera izazvao nesvesticu i mučninu.

Stručnjaci upozoravaju da gasne instalacije, grejalice i bojlere treba da servisiraju ovlašćeni i stručni serviseri. Tokom zime se u stambenim prostorima redovno beleži veći broj trovanja ugljen-monoksidom. Gasni bojleri za rad koriste vazduh iz stambenog prostora, dok istovremeno aspiratori izbacuju vazduh zbog čega je pritisak u prostoriji manji od atmosferskog pritiska. 

Kako "prepoznati" ugljen-monoksid

Ugljen-monoksid je gas bez boje, mirisa i ukusa, zbog čega se i naziva "tihim ubicom". Ovaj gas je smrtonosan jer utiče na hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Gas smanjuje kiseonik u telu, smanjuje vitalne funkcije, u većim količinama uzrokuje srčani udar, komu i na kraju smrt.

Ukoliko posedujete u kući bojler na plin ili bilo koji drugi aparat koji koristi ovo gorivo ili bilo šta što sagoreva, trebalo bi da imate i alarm koji će vas upozoriti ako se u vazduhu nađe prekomerna doza ugljen-monoksida.

Simptomi da ste u kući izloženo većoj od dozvoljene količine ugljen-monoksida jesu česte glavobolje, mučnine, vrtoglavice. Kao upozorenje može da posluži i boja plamena koja je u regularnim okolnostima plava sa žutim i narandžastim nijansama. U slučaju da je plamen žut, narandžast ili crven, znači da stvara više ugljen-monoksida od dozvoljenog i što pre treba zvati majstora.

Simptomi trovanja i lečenje

Toksikolog dr Radomir Kovačević upozorava da su dovoljna i tri udaha da se dođe do letalnog stanja. Ističe da su vikendice posebno opasne jer se tamo odžaci ređe održavaju, a opasnost, ističe, vreba iz plinskih grejalica, rerni, bojlera, peći, šporeta na gas svega što kao pogonsko gorivo koristi nešto što sagoreva.

- Ljudski organizam ne može da detektuje ugljen-monoksid nijednim čulom, ali možete da primetite prve znake na nervnom sistemu, posle čega se simptomi manifestuju na kardiovaskularnom sistemu. Javlja se pospanost, malaksalost, mučnina, vrtoglavica, problemi sa vidom, ubrzano disanje, povraćanje i na kraju se pada u nesvest, odnosno komu. Srce počinje da reaguje. U nekim slučajevima se nema vremena da se reaguje. Dovoljan je treći udah pri velikoj koncentraciji i pada se u nesvest, upozorava toksikolog dr Kovačević.

Kako je svojevremeno naveo, za terapiju je najbitniji kiseonik. Nekoliko sati na svežem vazduhu dovoljno je da se izbaci polovina udahnutog ugljen-monoksida. Terapija kiseonikom svakako ubrzava ovaj proces. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading