Srpski dani osiguranja
Foto: Alo/Foto UOS

Oluje koje su tokom leta u tri navrata pogodile Srbiju nanele su ukupnu štetu od više stotina miliona evra. Ogroman deo neće biti nadoknađen od osiguravajućih društava zbog još uvek nedovoljno razvijene svesti da štetu treba sprečiti preventivno - polisom osiguranja.

Kod nas je još uvek preovlađujuće mišljenje da oluje neće biti ove godine zato što je bilo prošle. Nažalost, imovina se ne čuva pogledom u nebo i to je trenutno jedan od najvećih problema osiguravača. Vremenske neprilike donele su probleme i drugim branšama, na primer građevincima jer objekti u izgradnji veoma često nanose štetu okolnim zgradama ili građanima ako oluja obori nešto sa objekta u izgradnji.

Katastrofalni rizici

Da li se investitori više nego do sada razmišljaju o osiguranju od katastrofalnih rizika?

- Samo u Beogradu smo imali više slučajeva da su građani zbog nastale štete uspeli da na sudu dobiju nesavesne investitore, ali nisu uspeli da naplate svoja potraživanja - kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović i podseća da su 4. avgusta stupile na snagu Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, kojima su svi investitori obavezni da pre početka radova obezbede polisu osiguranja kako bi svi ljudi koji žive u okolini gradilišta bili zaštićeni od eventualne štete. Vrednost polise ne može da bude manja od 20 odsto od investicione vrednosti iz građevinske dozvole. Time su na vreme definisane polise osiguranja od odgovornosti investitora i to je rezultat zajedničkog rada Ministarstva građevinarstva i Udruženja osiguravača Srbije. Rizik preuzimaju osiguravajuće kuće, koje će putem reosiguranja iz inostranstva pokrivati eventualnu štetu iz odgovornosti investitora građevinskih projekata.

Srpski dani osiguranja

Foto UOS

 

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje

O osiguranju od odgovornosti biće reči i na predstojećim Srpskim danima osiguranja, s tim što je ta polisa znatno obuhvatnija od odgovornosti investitora. Srpski dani osiguranja su jedna od najvećih regionalnih konferencija koja je u potpunosti posvećena osiguranju. Koje će biti glavne teme?

- Na dva okrugla stola koja organizujemo najviše ćemo govoriti o dobrovoljnom zdravstvenom i osiguranju u poljoprivredi. Dobrovoljno zdravstveno je pokazalo sav značaj tokom korona krize, kada većina građana nije mogla ni osnovni pregled da obezbedi u državnim ustanovama. To je polisa koja na našem tržištu ostvaruje najbrži rast, od čak 30 odsto. S druge strane, poljoprivreda je najčešća tema na našim Srpskim danima osiguranja zbog značaja tog sektora za rast i razvoj države. Na još 15-ak predavanja biće reči, između ostalog, i o standardima za upravljanje rizicima i kriznom menadžmentu u društvima za osiguranje.

Zaštita obradivog zemljišta

Da li raste broj osiguranih poljoprivrednih površina? Osiguravači stalno napominju da je to osiguranje, iz njihovog ugla, na ivici egzistencije.

- Broj osiguranih raste, ali ne tempom koji želimo. Osigurano je oko 15 odsto obradivog zemlјišta, što je povećanje u odnosu na raniji period, ali time ne mogu da budu zadovoljni ni poljoprivrednici ni osiguravači, posebno ne država. Na tom okruglom stolu čućemo sve tri strane i probati zajedno da nađemo najprihvatljivija rešenja kako se zaštita useva ne bi i dalje svodila na pogled u nebo. Poseban problem kod nas je to što se čak 90 odsto onih koji odluče da polisom zaštite svoje imanje odluče za osnovnu polisu osiguranja kojom su pokriveni grad, požar i udar groma. Oluje, koje su sve veći problem, ili npr. prolećni mraz su dopunski rizici, ali se mali broj polјoprivrednika odlučuje i za to osiguranje.

Značaj edukacije

Govoreći o konferenciji koja će biti održana od 28. novembra do 1. decembra na Zlatiboru, Jovanović kaže da su za naziv odabrane reči „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?” kao inspiracija svima da što pre počnu sami da brinu o imovini, svom zdravlju i zdravlјu najbližih. Pomoć države je dobrodošla, ali nije njen zadatak da nadoknađuje štetu jer to rade osiguravajuća društva, kaže Jovanović.

Koji je značaj Srpskih dana osiguranja?

- Krećemo se ka željenom nivou na kojem nećemo pitati da li da se osiguramo, već ko nudi najbolje uslove. Značaj konferencije je u edukaciji, kao i u unapređenju tržišta i razvoju struke, jer time ubrzavamo put do željenog cilja, pre svega u interesu građana.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
UOS

Komentari (0)

Loading