javna rasprava o zakonima o medijima
Foto: Alo/Foto: Alo!

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je uputilo Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima na javnu raspravu, koja će trajati do 7. oktobra 2023. godine.

Predloženi nacrti zakona imaju za cilj da unaprede sistem javnog informisanja u Republici Srbiji i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija. Takođe, predloženi nacrti zakona posledica su usklađivanja sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020-2025. i izmenama Direktive o audio-vizuelno medijskim uslugama iz 2018. godine.

Okrugli stolovi

Javna rasprava biće organizovana u formi prezentacija i diskusija o nacrtima zakona putem okruglih stolova sa početkom u 11 časova:

Beograd      13. septembar       Privredna komora Srbije

Niš    20. septembar        Oficirski dom

Novi Sad     27. septembar        Skupština grada Novog Sada

Kragujevac 4. oktobar   Zgrada uprave grada

U izradi predloga nacrta medijskih zakona, pored predstavnika javne uprave, veliki doprinos su dala novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodni partneri: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Misija OEBS-a, Ambasada Kraljevine Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja.

Nacrt zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija, što je osnovni zahtev Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva državne organe, stručnu javnost, novinarska i medijska udruženja, nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, kao i druge zainteresovane strane, da uzmu učešće u javnoj raspravi i daju doprinos u izradi medijskih zakona Republike Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading