mihailo jovanović
Foto: Alo/Promo

- Interesantno je da smo do sada imali godišnji rast oko 25 odsto kada je reč o izvozu IKT sektora, a ove godine imamo rast od čak 40 odsto. Prošlogodišnji rezultat, kada je u pitanju izvoz od 2,7 milijardi, bio je rekordan. Najviše se izvozi u SAD, Englesku i Švajcarsku. Veoma je važno da je suficit veliki - od 1,4 milijarde, koliko je bio izvoz za ovaj period ove godine, suficit je 1,24 milijarde - rekao je Jovanović za Tanjug.

Kako je naveo, povećan izvoz srpskog IKT sektora rezultat je razvoja inovacija i da Srbija postaje prepoznatljiva kao zemlja IT-a, tehnologije i razvoja.

Jovanović je takođe rekao da Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti predviđa usklađivanje sa tzv. NIS2 direktivom EU  i da se mora pratiti korak kada su u pitanju zaštita podataka, zaštita IT sistema i kontinuirano pružanje IT usluga.

- Suštinski je bitno da donesemo ovaj zakon koji definiše šta sve treba da urade pravna lica, pogotovu ona koja su prioritetna i važna za Srbiju, kao što je recimo sektor energetike, saobraćaja, zdravstva, vodoprivrede, ali i šta treba da urade javna uprava i ministarstva da bi zaštitili podatke i građana i privrede. Sve se to radi i da bi javni IT sistemi koji su se toliko raširili i razvili bili održivi i da ne bi bili kompromitovani - istakao je Jovanović, i dodao da nacrt zakona predviđa formiranje Kancelarije za informacionu bezbednost.

- Ako dođe do nekih problema, Kancelarija se uključuje. Po ovom zakonu ti incidenti su podeljeni na četiri nivoa - nizak, srednji, visok i veoma visok. U prva tri slučaja se uključuje Kancelarija, a ako se desi neki problem koji je veoma visoko rangiran, tada se uključuje Vlada Srbije i preuzima koordinaciju svih državnih organa u rešavanju tog problema - rekao je Jovanović.

Autonomna vozila

Kao primer razvoja Srbije, ministar je naveo i podatak da je MUP izdao dozvole za probnu vožnju za dva autonomna vozila u Srbiji.

- Vrednost tržišta autonomnih vozila, odnosno softvera koji omogućavaju autonomnu vožnju, u ovom trenutku je oko 100 milijardi evra i najveće svetske kompanije dosta ulažu u razvoj softvera koji nije jednostavan i koji se zasniva na veštačkoj inteligenciji kako bi vozila mogla samostalno da se kreću. Izdavanjem ovih probnih dozvola mi otvaramo vrata za mnoge kompanije koje žele da svoj razvoj imaju u Srbiji, i to će dalje pokrenuti razvoj našeg IKT sektora - istakao je Jovanović.

Kako je naveo, pomenute dozvole odnose se na nivo - tri autonomne vožnje, odnosno da u vozilu mora da postoji vozač koji bi u slučaju problema preuzeo komande. Plan je da do EXPO 2027. dobijemo i najviši, peti nivo autonomne vožnje, tj. vozilo koje može da ide bez vozača.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading