Afrička kuga u Srbiji
Foto: Alo/Foto : društvene mreže/printskrin

U opštini Vladimirci leševi svinja plivaju Savom, a jezivi prizori uznemirili su meštane koji se u ovom delu reke kupaju i pecaju.

Ovo je višestruko krivično delo - zagađenje voda i širenje zaraze. Za ove izgrede zaprećena je i prekršajna kazna, za fizička lica od 10.000 do 150.000 dinara i za pravna lica od 100.000 do čak milion dinara. Oni koji bacaju leševe uginulih životinja u reku to rade s namerom i trebalo bi da budu svesni da će platiti visoku kaznu ako budu uhvaćeni.

Ukoliko se utvrdi da je došlo do krivičnog dela širenje zarazne bolesti, kazna je zatvor do tri godine!

- Bacati uginule svinje zaražene afričkom kugom u žbunje, otpad ili reke je krivično delo i doprinosi širenju zaraze - istakao je predsednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Marijan Rističević.

- Nema razloga da građani ne prijave obolelu ili uginulu životinju u svom domaćinstvu, jer će im država nadoknaditi štetu - rekao je Rističević i istakao da je stanje alarmantno, a ekološka šteta se u ovom trenutku procenjuje na 40-50 miliona evra.

Inače, postoje i jasno popisana pravila kako se radi eutanazija životinja, gde se sahranjuju, kao i to kako se vrši dezinfekcija ili čišćenje zaraženog područja. Nema zakopavanja, bacanja u reku, to je strogo zabranjeno i farmeri ne smeju sami da ubiju obolelo grlo, a eutanaziju i uklanjanje mogu da vrše samo ovlašćena lica.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i video sa uputstvima šta i kako raditi u slučaju pojave ove neizlečive bolesti.

Da podsetimo, već više od tri nedelje Južni Banat se bori sa afričkom kugom svinja. Najpre se bolest pojavila u pančevačkim selima Jabuka i Glogonj, da bi se proširila i susednom opštinom Opovo, a potom i u Sefkerin.

Već danima su na terenu ekipe Veterinarskog instituta Pančevo, koje na gazdinstvima sprovodi eutanaziju svih zaraženih svinja, neškodljivo uklanjanje leševa i druge mere u skladu sa propisima. Nakon uspavljivanja zaraženih životinja i svih ostalih svinja u domaćinstvu, leševi se bezbedno uklanjaju i dezinfikuju objekti i pristupni putevi.

Iz stručne službe Instituta upozoravaju da situaciju dodatno pogoršavaju slučajevi nesavesnih vlasnika koji su leševe svinja bacali na neodgovarajući način, na nekadašnja stočna groblja, ili u jarkove blizu naselja. Problem sa virusom primećen je i duž toka Tamiša, pa su ugrožene i divlje svinje.

- Leševi se sporo raspadaju i samim tim predstavljaju dugotrajan izvor virusa za populaciju divljih svinja, ali i za domaće - naveo je za RTS epizotiolog Veterinarskog instituta Pančevo Aleksandar Živulj, dok je Opština Opovo oformila lokalni krizni centar, koji svakodnevno informiše poljoprivrednike o preventivnim merama koje je neophodno sprovesti u gazdinstvima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading