opasni tigrasti komarci
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija, Gradska čistoća

Kako su nam iz beogradskog JKP Gradska čistoća rekli, tretman će sprovoditi čim to vremenski uslovi dozvoljavaju, i potvrdili da su akcije suzbijanja komaraca znatno otežane ove godine zbog kiša, vlage i generalno nepovoljnih vremenskih uslova.

Savet građanima kako bi se zaštitili od ujeda komaraca je da potpuno isprazne kofe ili slične posude u kojima čuvaju vodu u svojim dvorištima i na terasama, da uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi. „I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca“, upozoravaju u Gradskoj čistoći. Takođe, savet je da postave mreže na prozore, ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama.

Uvoz sterlinih mužjaka rešava priblem

U regionu se nedavno mnogo pisalo o metodu suzbijanja komaraca u Hrvatskoj, a koju su kod nas prošle godine sproveli u Novom Sadu. Reč je o uvozu velikog broja sterilnih mužjaka tigrastih komaraca koji se pare s divljim ženkama iste vrste na području gde su ispušteni, a rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca.

opasni tigrasti komarci

FOTO Shutterstock/ilustracija, Gradska čistoća

 

Ta biološka metoda suzbijanja komaraca se u poljoprivredi primenjuje već više od 30 godina, rekao je prof. dr Dušan Petrić, tadašnji rukovodilac novosadskog Centra za vektore bolesti i efekte klimatskih promena u okviru koncepta sveobuhvatno zdravlje. Akcija je usmerena na tigraste komarce jer je to veoma invazivna vrsta komaraca, najopasnija u svetu, računajući i ostale žive organizme, zato što se jako brzo širi i prilagođava uslovima mesta gde se naseljava, a s druge strane, ovi komarci prenose najopasnije viroze.

- Prošle godine smo utvrđivale parametre važne za početak suzbijanja (dužina leta i dužina života sterilnih komaraca i brojnost lokalne populacije). Ove godine je planirano da se nastavi ispitivanje. Svi ovi parametri su bili dobri u poređenju sa zamljama gde se uspeh ove metode kreće od 80-100 odsto. Siguran sam da treba nastaviti i da je to jedina metoda za visoko efikasno suzbijanje - rekao je za Alo! profesor Petrić.

Preporučuje se i aktivno korišćenje preparata za zaštitu od komaraca, tzv. repelenata pogotovu tokom boravka u prirodi u večernjim satima, A ukoliko građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu, o tome mogu da obaveste servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11- 0 -11 radnim danima od 7 do 22 časa, i subotom od 8 do 14 časova, kažu u Gradskoj čistoći.

Inače, akcije suzbijanja komaraca se sprovode u periodu kada su komarci najaktivniji, a to je u popodnevnim časovima nekoliko sati pred zalazak sunca.

- Apelujemo na sugrađane da imaju razumevanja te da se sklone kada vide vozilo sa koga se vrši tretman, preparat ne ostavlja rezidue te nema bojazni da nesmetano nakon tretmana nastave sa aktivnostima u prirodi - kažu u ovom javnom komunalnom preduzeći i dodaju da apeluju i na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Ipak, u slučaju kada vremenski parametri nisu odgovarajući za treman odraslih komaraca Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“, intenzivnije sprovodi larvicidne tretmane na svim lokalitetima koji su za to predviđeni.

- Tretman suzbijanja odraslih komaraca ide u dva pravca, uređajima sa zemlje za termalno zamagljivanje i hladno zamagljivanje - objasnili su u Gradskoj čistoći.

Takođe, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ sprovode larvicidni i tretman odraslih jedinki komaraca duž obale Save i Dunava upotrebom čamaca. Obala Save i Dunava obrasla je gustom vegetacijom i predstavljnja značajno stanište komaraca. Uglavnom je u pitanju ruralni deo grada, gde ekipe JKP „Gradska čistoća“ sprovode tretman uređajima za termalno zamagljivanje. Razloga za brigu nema, kažu, jer dim se vrlo brzo slegne i raziđe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading