Računi
Foto: Shutterstock

Besplatni kilovati

Krajem prošle godine je proširena Uredba o energetski ugroženim kupcima. Građani koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave i dobiju status ugroženog kupca. Jedan od uslova su prihodi - domaćinstvo sa jednim članom ne sme da prelazi 21.074,68 dinara, za dvočlanu porodicu ne smeju da budu veći od 33.402 dinara, za tročlanu 45.729 dinara, a četvoročlanu 58.075 dinara. Ugroženi kupci dobijaju određen broj kilovata besplatno. Kako bi se ovo pravo ostvarilo, treba podneti zahtev Centru za socijalni rad u svojoj opštini i dostaviti dokaze o ukupnom mesečnom prihodu domaćinstva, broju članova domaćinstva i imovnom stanju.

SMANJITE RAČUN ZA STRUJU BEZ ŠTEDNJE Ko može da dobije besplatne kilovate i odjavi TV pretplatu

Foto: Shutterstock

 

Ko ne mora da plaća RTS taksu

Uz račun za struju svi plaćaju taksu od 299 dinara za javni medijski servis. Prema Zakonu o javnim medijskim servisima, mogu se osloboditi plaćanja takse vlasnici TV prijemnika „kojima nisu obezbeđene tehničke mogućnosti za prijem programa javnog medijskog servisa, a ne ona lica koja u svom stambenom ili poslovnom prostoru nemaju TV prijemnik, a potrošači su električne energije“.

To znači da taksu ne moraju da plaćaju osobe sa 100 odsto telesnog invaliditeta ili sa manje od 100 odsto ako primaju tuđu negu i pomoć, zatim oni koji su trajno izgubili sluh i vid, korisnici socijalne pomoći i penzioneri s minimalnom penzijom. Taksu ne plaćaju ni oni koji imaju više merača struje, ali samo za onaj koji ne koriste.

novac

Shutterstock

 

Plaćanje bez provizije i s popustom

Ukoliko račun za struju platite na šalterima Elektrodistribucije, nećete imati trošak provizije, a to možete uraditi gotovinom, platnim karticama i čekovima. Popust od pet odsto dobija se ako se račun plati do 28. u mesecu, bez obzira na potrošnju i na to da li imate status socijalno ugroženog potrošača. Popust se računa samo na prve tri stavke u računu - obračunsku snagu, trošak garantovanog snabdevača i potrošenu energiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading