Polaganje mature
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je testove sastavio i štampao, ceo posao je obavljan u posebnom odeljku ove ustanove i pod stalnim video-nadzorom. Angažovane su i posebne komisije koje su sastavljale testove, čiji članovi na mesto pripreme nisu smeli da unose mobilne telefone, da ne bi došli u iskušenje nešto da fotografišu.

Nakon štampe spakovani su u kese, zatim u kutije i odloženi u sobe pokrivene video-nadzorom i zaštićene alarmom. Zvuči kao scena iz „Nemoguće misije“, samo bez Toma Kruza.

Čak i direktori škola dobiće ih zapečaćene tek uoči male mature. Dostaviće im ih „Pošta Srbije“, a otvaraju se neposredno pred početak ispita.

Branislav Ranđelović, direktor Zavoda, rekao je da su testovi formulisani na sličan način kao prethodnih godina, kao i da su štampani na srpskom i jezicima nacionalnih manjina.

Novina u odnosu na prethodne godine jeste što nema kombinovanog testa, već su se učenici opredeljivali da rešavaju zadatke iz istorije, geografije, fizike, hemije, ili biologije.

- Što se tiče trećeg testa, učenici su se najčešće opredeljivali za biologiju, više od trećine onih koji izlaze na završni ispit, dok je hemija bila najmanje popularna, za nju se prijavilo nešto manje od 10 odsto učenika – rekao je on.

Ocenjuju nastavnici i softver 

I ove, kao i prethodnih godina, testovi se pregledaju elektronski. Zadatke zatvorenog tipa, gde se boje kružići ispred tačnog odgovora, ocenjuje softver, dok zadatke otvorenog tipa, gde učenici upisuju tačne odgovore, pregledaju nastavnici.

Afera grudnjak

SVE JE SPREMNO Testovi za malu maturu čuvaju se pod video-nadzorom: Papiri pod alarmima čekaju osmake

Foto: Shutterstock

 

Prethodnih godina, tvrde iz Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, štamparije su bile najslabija karika u curenju informacija o testovima, a među najinteresantnijim je bila afera „grudnjak“, kada su testovi iz štamparije Službenog glasnika procurili u javnost 2013. godine. Tada je radnica štamparije iznela testove u brushalteru, zbog čega je poništena mala matura.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading