InterConnect: Stranci oduševljeni traže dobavljače iz Srbije  Na korak do prvih ugovora
Foto: Promo/PKS

Domaći proizvođači plastike, gume i metalnih proizvoda započeli su pregovore sa predstavnicima velikih međunarodnih kompanija koji su posetili Srbiju i učestvovali na regionalnoj konferenciji InterConnect u Beogradu na kojoj su tražili lokalne partnere dobavljače čije poslovanje zadovoljava visoke proizvođačke standarde Evropske unije.

Skup je okupio predstavnike 110 malih i srednjih preduzeća iz Srbije. Održano je više od 300 B2B sastanaka domaćih i privrednika iz Nemačke, Italije, Švedske, Poljske, Švajcarske, SAD i Kanade, čiji godišnji obrt premašuje 30 milijardi evra.

Stranci su posebno zainteresovani za našu metalsku, gumarsku i plastičarsku industriju, odnosno, proizvode od metala, CNC mašine, mašinogradnju, brizganje plastike…

U organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) predstavnici 17 stranih kompanija obišli su drugog dana konferencije 22 naša preduzeća kako bi se na terenu upoznali sa mogućnostima srpskih privrednika da odgovore na njihovu potražnju.

„To su sve velike kompanije, poput thyssenkrupp Automotive, Roche Diagnostics, DBW, EAO, SAG Tubi, Skylotec, Male, Tisen, Plast-Met, koje imaju šta da ponude, a verujem i da naši privrednici imaju šta njima da pruže“, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Kupci su spremno krenuli u pregovore sa domaćim proizvođačima. Razgovaralo se o mogućnosti proizvodnje, karakteristikama mašina koje naši proizvođači imaju, količinama, cenama isporuke, i drugo, kaže Tanja Lindel, pomoćnik direktora Sektora udruženja privrede PKS.

„Pojedini strani kupci traže velike proizvođače sa uređenim procedurama proizvodnje, implementiranim standardima, mogućnošću za proizvodnju velikih serija, dok je bila i druga grupa kupaca kojima su interesantniji manji proizvođači koji su spremniji i fleksibilniji kada su u pitanju manje serije proizvoda“, dodaje Lindel.

Zbog blizine EU i stabilnih uslova za poslovanje, strane kompanije u regionu vide veliki potencijal.

„Nije nam uvek potreban dobavljač sa milionskom proizvodnjom. Nekad tražimo srednje kompanije sa proizvodima dobrog kvaliteta i ne najnižom, ali korektnom cenom", istakao je Hendrik Hansen iz „Roše dijagnostika".

„Veoma smo blizu zaključivanja našeg prvog ugovora. Nisam u mogućnosti da iznosim više detalja, ali jedan deo je vezan za

štancovanje, a drugi za tehnologiju postrojenja", rekao je Ferdinand Viland iz „Tisenkrup automotiva".

Naši privrednici su na B2B sastanke, koji su trajali prvog dana konferencije duže od pet sati, došli veoma spremni i obavešteni o poslovanju u Nemačkoj, EU, i o kompanijama kupcima.

Nevena Jovanović iz valjevskog „MPK trejda" navodi da je ta kompanija prošle godine sa nekoliko stranih firmi ušla u realizaciju novih projekata te izrazila nadu da će tako biti i ove godine.

„InterKonekt” je organizovala PKS i Convestenics, uz podršku projekta „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

Matijas Loidold, direktor Convestenics-a i jedan od organizatora konferencije rekao je nakon posete predstavnika stranih kompanija Srbiji, da su gosti i potencijalni partneri naših privrednika otišli sa odličnim utiscima - „što znači da će uskoro uslediti i ugovori“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading