EKSTREMNA HLADNOĆA! U Srbiji registrovan drastičan pad temperature, RHMZ upozorava na jak mraz!
Foto: ALO/Nenad Vujanović

Duvaće slab i umeren vetar, istočni i jugoistočni, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju povremeno i jak. Jutarnja temperatura će se kretati od minus 12 stepeni do minus pet, a najviša dnevna od jedan do tri stepena.

U Beogradu će ujutro biti umeren mraz. Tokom dana pretežno sunčano i hladno uz slab i umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura će se kretati od minus devet stepeni do minus pet, a najviša dnevna oko jedan stepen.

Temperature ovoga jutra su u minusu, a najhladnije je u Sjenici gde je izmereno čak 22 stepena ispod nule. Na Kopaoniku je, prema merenjima RHMZ minus 15 stepeni, u Vranju i na Zlatiboru, Crnom Vrhu, u Dimitrovgradu, Kuršumliji, izmereno je 11 stepena ispod nule. Veoma hladno jutro i niske temperature su većem delu Srbije, tako je i u Požegi i Leskovcu (-10), Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu (-9).

- Do subote ujutru umeren i jak mraz, u većini mesta od -12 do -5 stepeni, u planinskim predelima i na Pešteru i do -20 stepeni. Za vikend porast dnevne temperature, dok će jutarnji mrazevi biti u slablјenju od nedelјe - navodi se u upozorenju RHMZ.

Ekstremno hladno

Zbog ekstremno niskih temperatura u celoj Srbiji upaljen je meteo alarm. Narandžasto upozorenje na snazi je u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije. U ostalim delovima naše države upaljen je žuti meteo alarm.

Kako se navodi na sajtu RHMZ narandžasto upozorenje znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi RHMZ.

Osim toga, žuto upozorenje, koje je na snazi u većem delu Srbije, znači da vreme može biti potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - objavljeno je na sajtu RHMZ.

Vreme narednih dana

U petak ujutru mraz, a tokom dana suvo i pretežno sunčano u većini predela. Vetar slab severoistočni i istočni, a u pomoravlju i podunavlju umeren jugoistočni.

Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od -12°C do -4°C, a maksimalna od 1°C do 4°C. Uveče suvo sa slabijim mrazem uz temperaturu u 22h od -4°C do -1°C.

U subotu ujutru mraz, a tokom dana suvo i malo toplije nego u petak. Pre podne sunčano, a popodne na severu naoblačenje koje se do kraja dana premešta ka jugu Srbije. U nedelju oblačnije vreme uz pojavu kratkotrajne kiše, susnežice i snega. Od ponedeljka suvo sa sunčanim periodima uz dalji porast temperature.

Komentari (0)

Loading