POSLEDNJI LEDENI DAN! Noći će još neko vreme biti u minusu, ali dnevne temperature u porastu
Foto: Alo/Foto ALO!

Prema prognozi RHMZ sutra bi trebalo da se završi najhadniji period ove zime. Još danas ćemo imati ledeni dan u Srbiji, a od sutra, barem tokom dana, temperatura će biti u porastu. Do subote ujutru nas očekuje umeren i jak mraz, u većini mesta od -12 do -5, i magla mestimično. Tokom dana biće, prema prognozi, pretežno sunčano, a od subote i toplije u odnosu na prethodni period.

U subotu posle podne ipak nas očekuje postepeno naoblačenje sa severa, koje će krajem dana i tokom noći ka nedelji, kao i u nedelju, usloviti padavine - u nižim predelima kišu, u brdsko-planinskim predelima sneg.

U ponedeljak nas očekuje prestanak padavina i razvedravanje, zatim će uslediti suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima.

Navikli na sneg do vrata

Iako su se gorštaci u Crnoj Travi navkli na ovakve zimske prilike, prava zima koja je stigla tek početkom februara iznenadila ih je. Očekivali su sneg u decembru i januaru, kažu Ranđel Lale Nikolić i njegova supruga Milka koji dobro znaju ćudi vremena u ovom kraju, pa na vreme obezbede, ogrev, namirnice i lekove.

Lale je dobro opremljen lopatama, a supruga je zadužena za ogrev.

- Veliki su smetovi, kod mene u dvorištu je bilo 70 centimetara tačno, a iza kuće je bio smet preko metar i po – rekao je za RTS Ranđel Lale Nikolić iz Broda.

Milka Nikolić navodi da im je dosta teško tokom zime, ali da uprkos tome ne napuštaju svoj rodni kraj.

- Svake zime je tako, borimo se koliko možemo, spremili smo drva. Ranije nas je mladost nosila, a sada je malo teže, ali ne napuštamo ovaj lepi kraj. Tu smo, jako je lepo, jako je zdravo - dodaje Milka.

Odsečeni od sveta

U Crnoj Travi, u kojoj živi nešto više od hiljadu ljudi, ima više od 250 kilometara nekategorisanih puteva, pa putari imaju pune ruke posla. U lokalnoj samoupravi očekuju da će do kraja nedelje očistiti sve puteve do mahala i zaselaka mada ih dosta usporavaju kvarovi na mehanizaciji koje ne mogu brzo da otklone.

Zbog visokog snežnog pokrivača i smetova do mnogih domaćinstava teško se dolazi, pa su na terenu i dalje ekipe Crvenog krsta i Civilne zaštite opštine Ivanjica koji neophodne lekove i hranu dostavljaju do najudaljenijih, starih i bolesnih žitelja.

Na većoj nadmorskoj visini je i više snega, ali su sve glavne saobraćajnice prohodne, kao i prilazi zimskim turističkim centrima.

Sve raspoložive mašine, bageri, traktori nekoliko dana raščišćavaju smetove u višim delovima Srbije u kojima sneg, iako slab, i dalje pada, a zbog temperature u minusu se ne topi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading