INTERVJU Nenad Janković iliti Dr Nele Karajlić, večiti kritičar društva: Politika je uvek bila deo mene!
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

- Predstavio bih se kao Don Kihot. Čovek u borbi s vetrenjačama. Sve ono što smo mi radili ostalo je u nekom drugom, davnom vremenu. U svojim novim projektima pokušavam da taj duh vratim.

Kako izgleda borba nekomercijalnog muzičara za prostor na sceni?

- Pripadam generaciji muzičara koja je svoje mesto sama sebi izgradila. Problem je s novim, mladim talentovanim autorima koji od buke i haosa koji su rezultat hiperprodukcije i gužve na društvenim mrežama ne mogu da se nametnu svojim kvalitetom. Kontradiktorno, čini mi se da je nekada, kada je bilo manje medija, bilo lakše pronaći kvalitet. Ali, ne brinite, svako ko voli umetnost i ima talenat pre ili kasnije će pronaći put do slušalaca. Ja mladima uvek kažem jedno te isto: Ljubav je u osnovi svega. Ako volite i verujete u to što radite, kad-tad će vaš rad biti vidljiv.

Kako ste uspeli da budete kritičar društva a da vas opet svi vole i poštuju?

- Mislim da me poštuju upravo zbog toga što sam bio kritičar društva. Kada smo počinjali, to je bilo vreme u kome se to tražilo. Kritikovati društvo, pokušati promeniti svet oko sebe. To je bio i naš prvi motiv da se hvatamo gitara i pesama. Mi smo ga na neki način i promenili, samo ne znam da li nabolje ili nagore.

Uspeli ste da ostanete izvan politike, kako?

- Nisam ja nikad bio van politike. Politika je uvek bila deo onoga na čemu sam radio. Naročito Top-lista nadrealista. Ona je u suštini politička satira. I danas u mojim delima ima politike. Radim kviz „Ja volim Srbiju“, što je po meni najbolji mogući politički koncept u kome kroz zabavu i takmičenje upoznajemo Srbiju. Ali, ako pod politikom podrazumevate stranačke borbe, onda sebe u tome ne vidim.

Samo da je mira i zdravlja!

Šta biste poručili čitaocima Alo! za Novu godinu?

- Sećam se kada sam bio mlađi, stariji su stalno govorili „samo da bude mir“. Meni je to zvučalo glupo. Sada više nije. Sada sam i ja od onih koji kažu „samo da bude mir“.

Šta ste poželeli sebi u 2023?

- Sećam se kada sam bio mlađi, stariji su stalno govorili „samo nek je zdravlja“. Meni je to zvučalo glupo. Sada više nije. Sada sam i ja od onih koji kažu da je zdravlje najvažnije. Očigledno, mir i zdravlje idu s godinama.

Šta ne volite? Šta nas razdvaja?

Politika.

Deluje kao da ste uvek dobro raspoloženi. Da li ste vi nekada nervozni?

INTERVJU Nenad Janković iliti Dr Nele Karajlić, večiti kritičar društva: Politika je uvek bila deo mene!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Naravno da jesam, ali pokušavam da me to negativno stanje što pre napusti. Uglavnom preko neke muzike ili neke knjige, ili filma vratim nazad dobro raspoloženje.

Kako je bilo sarađivati sa Stefanom Milenkovićem?

INTERVJU Nenad Janković iliti Dr Nele Karajlić, večiti kritičar društva: Politika je uvek bila deo mene!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- To je, bez sumnje, najveća avantura u koju sam ušao u poslednjih deset godina. Sa Stefanom je milina raditi, ne samo zato što je vrhunski muzičar, već i zbog toga što je isto tako veliki avanturista kao i ja.

Na kojim ste projektima sada angažovani?

Trenutno sam sto posto u montaži serije „Složna braća“. Ali, 2023. godina rezervisana je i za moju novu knjigu, treći nastavak „Solunske 28“.

Gde su sada složna braća iz serije? Da li su i dalje jednako složni?

INTERVJU Nenad Janković iliti Dr Nele Karajlić, večiti kritičar društva: Politika je uvek bila deo mene!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- To gde su složna braća danas, videćete u novom serijalu sredinom januara. To, koliko smo složni zavisi od toga oko čega treba da se složimo. Ako je u pitanju novac ili neki posao, lako nađemo razumevanje. Za ostale stvari nismo baš naklonjeni jedni drugima. Ali vremena se menjaju. Niko ne zna kako će biti u budućnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading