Roditelji se hvataju za glavu od cena: Pripreme za faks 100.000 dinara!
Shutterstock

Roditelji koji treba to da finansiraju hvataju se za glavu, ali uglavnom šalju svoju decu na časove jer računaju da im je ipak jeftinije to nego da plaćaju godinu na samofinansiranju.

Roditelji se hvataju za glavu od cena: Pripreme za faks 100.000 dinara!

EPA/YONHAP

 

Kako za Alo! kaže Gorica Š., mama brucoša, nije joj bilo lako da se odvoji od skoro celog svog minimalca za časove na Prirodno-matematičkom fakultetu.

- Pripreme su bile 24.000, a ja sa platom od 40.000 i nije mi bilo svejedno. Međutim, brat mi radi na fakultetu i rekao mi je da deca koja ih pohađaju imaju mnogo veću prolaznost i zaista jeste dobro uradio prijemni - kaže ona.

Ipak, dodaje, od njenog sina bolje je uradila prijemni na istom fakultetu drugarica koja nije išla ni na jedan privatan čas, već je sve sama učila kod kuće.

- Tek tada se vidi značaj redovnog učenja, ona je uvek bila dobar đak, celu srednju školu i sada je pred prijemni vežbala zadatke iz prethodnih godina. Prošla je prijemni i na PMF-u i na ETF-u. Izgleda da se najviše isplati dobro vaspitati decu - kaže ona kroz smeh.

Upravo je pripremna nastava iz matematike i fizike na ETF-u 40.000 ako se plaća odjednom ili 45.000 za plaćanje na rate. U tu cenu uključeno je 60 časova po predmetu, a održavaju se vikendima na fakultetu ili onlajn, što znači 80.000 ili 90.000 ukupno.

Na Ekonomskom fakultetu pripreme su iznenađujuće povoljne i organizovane su po mesecima, pa je za mesec dana, odnosno za 12 časova, potrebno izdvojiti 5.610 dinara, a ciklus je moguće ponoviti još dva puta, pa bi oni koji idu tokom sva tri ciklusa ukupno potrošili 16.830 dinara.

Za pripreme za polaganje matematike na već godinama izuzetno traženom FON-u roditelji moraju da izdvoje 30.000 ukoliko plaćaju odjednom, ili 32.000 ako podele na dve rate.

Kako kaže dekan Građevinskog fakulteta, profesor Vladan Kuzmanović, najbolja strana pripremne nastave je to što se na tim časovima vežba gradivo koje su đaci učili tokom srednje škole i tako se popunjavaju praznine u znanju.

- Izuzetan je uspeh studenata, preko 95 procenata onih koji su završili pripremnu nastavu upišu Građevinski fakultet, polože prijemni ispit, a čak i kasnije, na prvoj i drugoj godini, predmete iz matematike lako polažu – kaže Kuzmanović, i dodaje da se iz godine u godinu sve veći broj srednjoškolaca prijavljuje.

Privatni časovi još skuplji

Pojedini fakulteti ne organizuju pripremnu nastavu, ali su zato cene privatnih časova na koje idu srednjoškolci paprene. Ipak, profesori koji ih drže kažu da to nije ništa.

- Papreno je možda za roditelje, za nas je cena mala. Posebno ako uzmete u obzir da na banderi možete da nađete oglas „časovi hemije - 1.000 dinara“, a do njega „manikir samo 2.500“.

Nove školarine

U novoj školskoj godini brucoše očekuje izmenjen cenovnik ukoliko fakultete upišu na samofinansiranju, a novo poskupljenje očekuje se na Rudarsko-geološkom fakultetu, Tehnološko-metalurškom, FON-u i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Cena školarine varira, na Elektrotehničkom fakultetu na smeru za softverski inženjering iznosi 243.000 dinara, a na arhitekturi godina košta 240.000 dinara, dok je na Mašinskom 180.000 dinara. Za mesto na FON-u oni koji ne upadnu na budžet moraće da izdvoje 145.000 dinara, a za psihologiju 118.549 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading