projektili
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Grant Šaps će tokom govora u Londonu u ponedeljak objaviti raspoređivanje pripadnika vojske, mornarice i RAF-a na vežbu 31 zemlje širom Evrope.

Očekuje se da će on reći da će doprinos vežbi Steadfast Defender pružiti „bitnu reafirmaciju protiv Putinove pretnje“ i da je Zapad na „raskrsnici“.

Vežbe će se održati nakon što su ministri najavili još jedan paket pomoći Ukrajini i nakon američkih i britanskih napada na Hute u Jemenu.

Šaps će izneti svoju viziju o tome kako će Velika Britanija odvratiti pretnje, pošto su saveznici i dalje zabrinuti zbog pretnje koju predstavlja Putin dok se njegov rat približava drugoj godini.

Oko 16.000 britanskih vojnika sa tenkovima, artiljerijom i helikopterima biće raspoređeno širom istočne Evrope od sledećeg meseca u okviru vežbe.

Kraljevska mornarica će rasporediti više od 2.000 ljudi sa osam ratnih brodova i podmornica, dok će više od 400 marinaca biti poslato u arktički krug.

RAF će koristiti borbene avione F-35B Lightning i osmatračke avione Poseidon P-8.

Izvori iz odbrane rekli su da će vežba biti priprema za invaziju bilo kog agresora na državu članicu NATO-a, sa glavnim pretnjama za koje se veruje da dolaze od Rusije i terorizma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading