100 petardi košta 360 dinara!
Alo/Shutterstock

Sramota!

Kako je odavno jasno da petarde mogu da izazovu ozbiljne povrede, pa čak i da otkinu deo tela, zakonom je prodaja pirotehničkih sredstava dozvoljena samo ovlašćenim radnjama, dok je ulična prodaja zabranjena.

Iako uličnih prodavaca poslednjih godina skoro i da nema, strašno je to što za kupovinu u ovlašćenim radnjama ograničenja gotovo da ne postoje, pa svako dete može da ih kupi, a još strašnije je to što čak i onima koji se ne bi setili sami da ih pazare, pirotehniku donose roditelji!

Kako je za Alo! rekla prodavačica u jednoj radnji u Beogradu, mušterije ovih dana dolaze non-stop.

100 petardi košta 360 dinara!

Shutterstock/InfinitumProdux

 

- Mi ostalih meseci radimo skraćeno, od 12 do 17 sati, a tokom decembra i januara, kada je najveća potražnja, radimo od 10 ujutru do 20 uveče. Mi ne bismo smeli da ih prodajemo maloletnima, ali i ne moramo jer oni dolaze sa roditeljima, ili roditelji dođu sami da kupuju za njih! Ja radim ovde za platu i iskreno ne mogu da se načudim tim ljudima - kaže ova radnica, koja je, razumljivo, želela da ostane anonimna.

U drugoj radnji ekipa Alo! bila je svedok gde prodavac, i sam jedva punoletan momak, bez problema uslužuje dečake od desetak godina, prodajući im nekoliko vrsta petardi i vatrometa.

- Vaš račun je 1.300, momci - bez pardona je rekao, a oni isto tako platili.

Na naše pitanje kako sme da prodaje tako opasne stvari maloletnicima, on je prvo odgovorio da ni on ni mi nemamo dokaze da su dečaci maloletni, te da su njemu delovali odraslo. Ubrzo zatim, tokom razgovora, bio je nešto iskreniji:

- Naravno da sam video da su to klinci, ali imamo takvo uputstvo od gazde, ne pitamo za godine ako ne moramo. Što se mene tiče, nije mi to glupo, i ja sam kupovao petarde i nosim ih drugarima i dalje odavde, a da im ne prodam ja, prodao bi im neko drugi, tako da... bolje da mi zaradimo - zaključio je on.

Kako je prodaju i onlajn i uživo teško kontrolisati uvek i svuda, policija radi na edukaciji i preventivi.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru svojih aktivnosti i delokruga rada preduzima niz preventivnih aktivnosti kako bi sprečilo neželjene posledice. Te aktivnosti podrazumevaju pre svega edukaciju dece osnovnoškolskog uzrasta - rekao je Nebojša Simonović, oficir u Odeljenju za javni red i mir u Upravi policije.

Zabranite ih potpuno

Kako je Alo! već pisao, brojna udruženja se bore za potpunu zabranu prodaje pirotehničkih sredstava. Među novijim i aktivnijim je inicijativa udruženja „Kućica za spas”, čija predstavnica Anita Đukić planira da zahtev uputi i Vladi Srbije.

100 petardi košta 360 dinara!

Foto: Shutterstock

 

- Trebalo bi se obratiti i Vladi Srbije s predlogom da se donesu podzakonski akti, što bi dovelo do potpune zabrane prodaje petardi i pirotehnike - objasnila je ona.

Kazne od 50.000 do 100.000 dinara

Korišćenje pirotehničkih sredstava regulisano je zakonom, pa je zbog ugrožavanja sigurnosti i narušavanja javnog reda i mira predviđena novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 sati. Kada je reč o deci mlađoj od 14 godina, ona ne mogu biti kažnjena, ali kaznu mogu da plate njihovi roditelji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading