UPRAVA CARINA, UPOZORAVA Internet prevare vrebaju Srbijom - ne nasedajte na ove poruke
Foto: Shutterstock

 

Uprava Carine upozorila je danas na pojavu internet prevaranata, koji se obraćaju u ime carine povodom lažnih nagradnih igara, i apelovala na građane da ne plaćaju bilo kakvu poštarinu, otpremninu, uvozne dažbine bez detaljne provere.


Kako se navodi u saopštenju Uprave Carina, šlužbenici carinsko-poštanskih ispostava, ali i oni koji rade na granici, svedoci su sve češćih prevara sa interneta, a žrtve iznude novca su primaoci navodnih pošiljaka iz inostranstva, koje sadrže skupe poklone ili pak veliki novac osvojen na sumnjivim lutrijama i nagradnim igrama.

Prevaranti se građanima obraćaju u ime carinske službe Srbije ili navođenjem adresa carinskih ispostava kao mesta za preuzimanje navodnih nagrada ili pošiljaka, pritom zahtevajući izmirivanje dažbina u vrlo kratkom vremenskom roku.

Carina je već upozoravala na slučaj gospođe, koja je pozvala prelaz Horgoš kako bi preuzela automobil marke Smart, koji je navodno osvojila na nagradnoj igri, kao i na slučaj prevarenih građana kojima je rečeno da su osvojili Ladu Nivu.

 

NOVA PREVARA HARA SRBIJOM Ako vas pozovu sa ovog broja, nikako se ne javljajte!U oba slučaja kao adresa za preuzimanje navodne nagrade bila je navedena adresa graničnog prelaza Horgoš, a uslov da se nagrada preuzme bila je hitna uplata ''''troškova poštarine za poslovnu dokumentaciju'''' u iznosu od oko 25 evra.

Ističu da građani treba da imaju na umu da oni ne organizuje nikakve nagradne igre, da njena obaveštenja stižu sa zvaničnog domena carina.rs, a ne sa popularnih besplatnih servisa za elektronsku poštu (gmail, yahoo itd.), kao i da nikada zvanično obaveštenje nikada neće poslati preko društvenih mreža.

Sem toga, ako je reč o pošiljci, rok za njihovo čuvanje je 30 dana, ne nekoliko sati, a ako nešto zaista treba da se preuzme na prelazu, o tome bi vas svakako obavestio ovlašćeni carinski službenik.

Uprava carina apeluje na građane da, ako dobiju takvo obaveštenje, prvo provere verodostojnost sajta sa koga stiže i da pokušaju da kontaktiraju organizatora igre.

Ukoliko vas elektonska pošta upućuje na neku od carinsko-poštanskih ili graničnih ispostava, njihove kontakte možete pronaći na sajtu Uprave carina Srbije.

Uprava carina upozorava građane i da ne ostavljaju svoje lične podatke, jer oni kasnije mogu biti zloupotrebljeni, te da je u takvim situacijama najbolje da se obrate policiji i prijave slučaj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading