Goran Vesić
Foto: Alo/Foto: Alo!/Ustupljene fotografije

Šverceri se dovijaju na različite načine, ali iskusne carinike malo šta može da iznenadi, kažu u Upravi carina.

Carinici su za šest meseci ove godine zaplenili 15 miliona evra u hartijama od vrednosti, preko dva miliona evra u gotovini u različitim valutama, skoro 13 kilograma zlata, oko 700.000 komada cigareta, više od 2.000 tompusa i preko 850 kilograma rezanog duvana i aroma za nargile.

Jedan od neverovatnih pokušaja krijumčarenja ove godine, zabeležen je kada je migrantkinja pokušala da pređe granicu skrivajući se ispod haube, ali i kada je radioaktivna glava gromobrana otkrivena u delu za rezervni točak automobila.

Robu carinici najčešće pronalaze skrivenu u fabričkim šupljinama, ali i u specijalno izrađenim bunkerima vozila, ličnom prtljagu, garderobi, pa čak i na telu putnika.

"Carinici predstavljaju prvu branu za sve što na nelegalan način može da dospe na tržište, ili na bilo koji način ugrozi život i zdravlje ljudi”, ističu u Upravi carina.

Gužve su na prelazima sa sezonom letnjih odmora, a lista krijumčarene robe i načinima na koji šverceri pokušavaju da prenesu preko granice skoro da nema kraja. Izdvajamo neke od najvećih, najneobičnijih i najupečatljivijih carinskih zaplena u 2023. godini.

Svežnji u veknama hleba, rekord i tajni bunker

Skrivenih deviza ove godine bilo je u pakovanjima deterdženta, keksa, izdubljenim veknama hleba, čarapama i vešu, među smećem, čak i u dnu termosa sa vrelom kafom, kažu u Upravi carina.

Tako su dvojica na prelazu Kelebija sredinom juna tvrdili da nemaju šta da prijave, ali su carinici među ličnim prtljagom u automobilu otkrili čak 15 miliona evra u hartijama od vrednosti i 117.000 evra u gotovini. Ovo je ujedno bila istorijska zaplena deviza na granici.

Carinici su, takođe, početkom godine na Gradini otkrili i specijalno napravljeni tajni bunker u prtljažniku automobila u kom je bilo 343.000 evra, dok su na Batrovcima putnici u fabričkim šupljinama automobila pokušali da sakriju 240.000 evra.

Uporni švercer tompusa i veliki "ulov" ulja za nargilu

Drogu su carinici u prošlosti nalazili na neverovatnim mestima – u kesicama čaja, pelenama, zelenoj salati i teglicama "nutele".

ZLATO U ČARAPAMA, DIJAMANTI U ŠUPLJINAMA I MILIONI EVRA Srpski carinici su sve videli do sad, ali ovo otkriće je zapanjilo i njih (FOTO)

Foto: MUP Srbije

 

Više od pola tone marihuane, na primer, nađeno je sredinom marta na prelazu Gostun u cisterni prilikom pregleda mobilnim skenerom. Beg vozača i reakcija službenog psa potvrdili su da se u cisterni, za koju je prijavljeno da je prazna, nalazi nešto sumnjivo.

Na Gradini je, takođe, u tovaru sojinog mleka u aprilu zaplenjeno 252 kilograma marihuane, dok je na istom prelazu u tovaru boja dva meseca ranije otkriveno 220 kilograma marihuane. Bilo je i primera velikih zaplena ulja za nargilu, tompusa i duvana.

Vozač kombija na granici Horgoš je sredinom juna prijavio da prevozi polovnu kuhinju, ali su carinici ispod ćebeta u prtljažniku "ulovili" kutije u kojima je bilo čak 240 kilograma ulja za nargile.

Jedan putnik u koferima na Aerodromu "Nikola Tesla" pokušao je početkom juna da prošvercuje hiljadu tompusa i 50 paklica kubanskih cigareta u vrednosti oko 39.000 dolara. Ovaj slučaj ne bi bio bizaran da isti čovek i sutradan nije pokušao neopaženo da prođe sa torbom punom tompusa.

 

 

Zlato u čipsu, "luj viton" i dijamanti

Carinici su zlato svojevremeno otkrivali u punim automobilskim rezervoarima, instrument tablama, pakovanjima čaja, teglama zimnice, čak i pod pazuhom jedne putnice, kažu u Upravi carina.

Jedan šezdesetpetogodišnji penzioner stavio je tako 13 dijamanata, šest dukata i jednu zlatnu pločicu u torbu i automobilom sredinom marta uputio se iz Nemačke ka Bugarskoj. Carinici su, međutim, na prelazu Vrška čuka otkrili skrivene dragocenosti.

Gotovo kilogram zlata, vrednog skoro 45.000 evra, takođe je otkriven u martu na Gradini. Možda bi to bio još jedan uobičajeni slučaj pokušaja krijumčarenja da zlato nije nađeno u čipsu, jakni i rancu putnika.

Dva meseca kasnije, carinici su imali još jedan veliki slučaj zaplene, kada su na prelazu Batrovci u autobusu pronašli 13 skupocenih satova, svetski poznatih robnih marki Franck Muller i Hublot, vrednih gotovo 170.000 evra.

Kada je reč o još "skupljoj" zapleni, carinici su početkom jula putniku oduzeli neprijavljeni džip Mercedes Benz G400D i jaknu marke "luj viton", čija je ukupna vrednost procenjena na gotovo 174.000 evra.

Nov dijamantski prsten, vredan 8.500 evra, u originalnom pakovanju francuske robne marke Messika, nađen je u ručnom prtljagu jednog putnika, koji je doputovao letom iz Njujorka. Možda bi prsten od belog zlata sa tri dijamanta bio na ruci njegove žene, samo da ga je muškarac, u skladu sa pravilima, prijavio.

Rasni psi, skupocena vina i tekstil

Carinici su u februaru pronašli 19 rasnih lovačkih pasa na prelazu Preševo u jednom teretnom vozilu. Vozač sa 15 pasa rase "seter" i četiri psa rase "poenter", osim što nije prijavio šta se nalazi u teretnom delu kombija, nije imao ništa od neophodne dokumentacije za te životinje.

Rekordno krijumčarenje gotovo sedam tona tekstilne robe, vredne oko 73.000 evra sprečeno je u maju na Gradini, kada je pronađeno 27.000 muških, ženskih i dečjih odevnih predmeta.

 

 

Početkom letnje sezone, vozač kombija pokušao je da prokrijumčari 100 boca francuskih i italijanskih vina. Reč je o vinima poznatih marki (Chateau La Fleur, Corton Grand Cru, Biserno, Vega Sicilia), čije se tržišne cene kreću od 100 do 3.000 evra po boci.

Osim redovnih kontrola na unutrašnjim i graničnim ispostavama, carinici sprovode i takozvane dubinske kontrole na čitavoj teritoriji zemlje. Njihovi rezultati svedoče o tome da i te kako dobro poznaju psihologiju krijumčara, zaključuju u Upravi carina, piše RTS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading