"NIŠTA VIŠE NIJE KAO PRE" Veljo iz sela Lopaš ima rešenje za belu kugu (FOTO)
Foto: RINA

"Svaka čast onima koji idu na fakultet. Ali muškarci do 28, a žene do 25 bi trebalo da zasnivaju porodicu. Ako ne žele onda lepo neka plate porez. Tako je bilo u vreme kneza Miloša, svako uvo neoženjeno moralo je da zasadi ne znam koliko šljiva, jer smo tad izvozili šljive i svinje. Zdrava porodica je stub svakog društva njegova budućnost", kaže za RINU domaćin Veljo Golubović iz sela Lopaš kod Arilja.

Foto: RINA

 

 

On dodaje da su sada i te kako poljuljane prave vrednosti, a da će ono što se dešava sad na naplatu stići tek za pedesetak godina kada nas kao naroda bude sve manje i manje.

Foto: RINA

 

 

"Ništa više nije kao pre, muškarci sa trideset godina i ne razmišljaju o ženidbi i porodici. Samo mobilni telefoni. Nisam ja protiv tehnologije, ali telefoni će da unište društvo, momci i devojke šalju neke slike, lajkuju nešto, ceo dan provode tako, garantujem da 70 odsto našeg stanovništva veći deo života provodi na telefonu. Ranije si morao da odeš u lice da joj kažeš ono što misliš, to je bila ljubav, a sad ovo, ovo ti je sad ništa", kaže Veljo.

U njegovom dvorištu već je nekoliko generacija, deda i baba, roditelji, deca i unuci. Iako žive i rade na selu, kako kažu, srećni su svoji na svome. Ljubav, poštovanje i razumevanje ključ su života u takozvanoj "zajednici" koja se danas sve ređe sreće.

"Država se zasniva na porodici, ako je zdrava porodica i ima nekog poštovanja, ne samo prema starijima, treba da poštuju i mlađi starije i stariji mlađe, da imaju razumevanja svi prema svima. Drugačije je kada imate porodicu, jer sve potiče iz nje, kada imate unuku, unuka, drugačije ćete se ponašati prema nečijem drugom detetu. Niko mi ne može reći da se čovek koji ima porodicu i onaj koji nema ponašaju isto. Svako bi da kuka na državu, a ko god hoće da zaradi, može da zaradi u bilo kojoj državi da je, istina, nekad je bilo lakše, nekad teže, ali ako imaš porodicu bogat si čovek", zaključuje Veljo Golubović.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading