ZLOČIN BEZ KAZNE Srpske žrtve Srebrenice i Bratunca nevidljive za međunarodnu zajednicu - Neka neko kaže da su i naši izginuli (VIDEO)
Foto: Printscreen RTRS

Nakon liturgije u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici položeni su venci na spomen-obilježjima na groblju u Bratuncu, stratištima Biljača, Sase i Zalazje gde je služen parastos.

Ni 30 godina nakon počinjenih zločina nad Srbima srednjeg Podrinja niko nije odgovarao, a nije bilo ni predstavnika međunarodne zajednice, kao ni drugih država da osude zločin nad Srbima.

U Zalazju su pre 30 godina i cele porodice zavijene u crno, a i danas su očajni što za počinjene zločine niko nije odgovarao.

Staki Cvjetinović nastradao jer muž Ivan, ali i brojni članovi porodice. Nakon 20 godina pronašla je posmrtne ostatke muža, ali je očajna što nema pravde za srpske žrtve.

- Poštujem sve žrtve, svih mi je žao, ali treba neko da kaže da su i naši izginuli. Pravedno bi bilo da neko kaže da se ginulo na sve strane - kaže Cvjetinovićeva.

Na današnji dan Miloš Јeremić izgubio je sina Ratka, ali i dva bratića.

- Smetaju im i slike ubijenih koje su porodice postavile, a nama ne smeta njihovo pričanje protiv Srpske i protiv Srba. Sve to podržava evropska zajednica, Britanija, Amerika, i uz sve to planiraju i da ukinu Republiku Srpsku. To znači da idu u rat ponovo, ali mi to ne damo dok god teče kap krvi u svima nama - ističe Јeremić.

Milanka Lukić Vujadinović ni nakon 30 godina nije pronašla posmrtne ostatke oca Milovana koji je nastradao u Zalazju.

- 30 godina čekam... Gde je pravda, gde su naše žrtve? Kako oni sahranjuju svoje svake godine, a gde su naše žrtve? - pita Vujadinovićeva.

Predstavnici Srba ističu da nikada neće odustati da dokažu koliki je zločin počinjen nad srpskim narodom.

Predsednica opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović kaže da o stravičnim zločinima 28. divizije takozvane Armije BiH najbolje svedoči zločin počinjen nad civilima koji su radili na njivama u Zagonima.

Poručuje da nema tog zakona i pritiska koji će potomke žrtava udaljiti sa puta traženja pravde.

Predsednik Boračke organizacije Bratunac Zoran Gvozdenović ističe da bez kažnjavanja svih ratnih zločina nema pomirenja i suživota na ovim prostorima.

- Želimo da Haškom tribunalu, BiH, Evropi i celom svetu danas sa ovog mesta postavimo pitanje da li će ikada pravda stići počinioce zločina nad srpskim narodom opština Bratunac i Srebrenica - kaže Gvozdenović.

I danas na godišnjicu stradanja srpskog naroda nije bilo predstavnika međunarodne zajednice koji bi osudili ovaj zločin.

Načelnik opštiner Srebrenica Mladen Grujičić ističe da predstavnici međunarodne zajednice tim šalju poruku da srpske žrtve za njih ne postoje.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin zapitao je zašto na današnjem obeležavanju 30 godina od srpskog stradanja na Zalazju kod Srebrenice nije bilo nikog od predstavnika međunarodne zajednice, a juče su svi bili u Potočarima na bošnjačkoj komemoraciji.

- Ovde neće doći predstavnici međunarodne zajednice i susednih država. Srpske rane bole samo Srbe. Kažu da sreća razjedinjuje, a da bol izjednačava, kad su Srbi u pitanju nije tako - rekao je Vulin.

Izaslanik Vlade Republike Srpske Milan Torbica pozvao je srpski narod na sabornost i pamćenje, te negovanje kulture sećanja da mu se ne bi ponovila stradanja iz prethodnih ratova, od istih neprijatelja, odnosno njihovih potomaka.

Na području Srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu ubijeno je 3.262 Srba. Za posmrtnim ostacima 10 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. još se traga, a njihov trag se gubi u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

 

Komentari (0)

Loading