TAJNA DOKUMENTA BACAJU NOVO SVETLO! NATO žrtvovao Srebrenicu i tako prelomio tok rata
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Avioni Alijanse, njih 77, stigli su tek posle podne 7. jula kada je VRS bila na ulazu, a dejstvovalo ih je samo šest i to po snagama Armije BiH. Nešto kasnije stigla je naredba da se napadnu srpske snage, ali je ubrzo stavljena van snage. Avijacija se potpuno povukla predveče uz objašnjenje da je suviše rizično.

Ovaj razvoj događaja, koji baca novo svetlo na zločin u Srebrenici koji se dogodio pre 27 godina, za "Novosti" prenosi advokat Dušan Bratić, pozivajući se na dokumenta iz Tribunala u Hagu u koja je imao uvid, a u kojim hrvatski kontraadmiral Davor Domazet Lošo daje opis situacije i zaključke o Srebrenici načelniku Glavnog stožera Hrvatske vojske generalu Zvonimir Červenku i vrhovnom komandantu Franji Tuđmanu.

 

 

Lošovo viđenje stvari, primećuje sagovornik, ukazuje na to da su "strane službe preko pojedinaca u redovima Vojske Republike Srpske realizovale ideju da se streljanjem većeg broja vojno sposobnih muslimana nakon oslobađanja Srebrenice, teritorije koja je bila pod zaštitom snaga UN, stvore propagandna dejstva koja bi srpskoj strani uzrokovala višestruke negativne političke posledice i uticala na ishod rata, što se i desilo".

- Kontraadmiral Lošo govori da nije postojala odluka o stvarnoj bliskoj vazdušnoj podršci snagama UN na zemlji sa ciljem odvraćanja snaga VRS od daljih napadnih dejstava, budući da su avioni upućivani na zadatak pa vraćani i opet upućivani, ciljevi određivani, ali se na njih nije dejstvovalo. Takođe primećuje da je vrlo indikativno da je zabranu dejstva avijacije, što je bio ključan trenutak u operaciji, izdala komanda NATO u Napulju. Izvršenje zadatka je prekinuto odmah kada je to direktno zatražio holandski komandant UN u Srebrenici, što ukazuje da snage UN na zemlji imaju odobrenje da samostalno prekinu dejstvo avijacije i da ih upućuju van zone svoje odgovornosti. Naveo je i da srpska strana pravda oslobađanje zaštićene zone UN u Srebrenici činjenicom da su muslimani iskoristili teritoriju enklave za organizovanje i izvođenje diverzantsko-terorističkih napada na srpsko stanovništvo i da je tada u okolnim selima ubijeno stotinu, a ranjeno više od dve stotine srpskih civila - objašnjava Bratić.

 

 

On navodi da je pre ovih zaključaka Lošo izneo niz činjenica sa terena. Detaljno opisuje da je nakon odobrenja vazduhopovne podrške NATO u 14.40 7. jula počela akcija vazduhoplovstva Alijanse sa zadatkom da pomogne snagama UN na zemlji i odvrati Srbe od nastavka delovanja.

- Poletelo je 66 borbenih aviona NATO, od čega 12 sa nosača aviona "Ruzvelt", a 54 iz baze u Avijanu. Pored toga učestvovalo je i 11 aviona za elektronska dejstva i podršku uključujući i komandni "avaks". Iako su poslate ovakve jake snage, dejstvovala su samo četiri američka i dva holandska aviona f-16, ali po snagama Armije BiH, a ne po srpskim snagama. Komandovanje za dejstvo NATO vazduhoplovstva bilo je sa oklevanjem. Piloti su u 16.18 iz Operativnog centra u Napulju dobili naredbu da dejstvuju po artiljerijskim snagama VRS i tenkovima na zemlji, ali potom u 16.32 sledi naredba kojom se zabranjuje dejstvo po ciljevima na zemlji i naređuje povratak sa zadatka - prepričava Bratić.

Inače, napad na Srebrenicu trajao je do 11. jula, ali se navedeni nalazi Hrvatske vojne obaveštajne službe uklapaju u osnovane sumnje da je enklava žrtvovana zarad medijskog masakriranja Srba, koja će tok medijskog i pravog rata apsolutno okrenuti na stranu muslimana.

 

 

Podsetimo, i načelnik policije u Srebrenici Hakija Meholjić govorio je u dokumentarnom filmu "Izdani grad Srebrenica", a zatim i u razgovoru za "Novosti" o susretu srebreničke delegacije u Sarajevu sa Alijom Izetbegovićem:

- Kod Alije smo bili u septembru 1993. godine, o tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji Unprofora, helikopterom. Zbog te naše posete bila su zaustavljena i borbena dejstva oko Sarajeva. To je sve suva istina, pa svedočanstva koja sam dao, tada i u drugim prilikama, dok je Alija još bio živ, a nikad ih nije osporio, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti. Nikada neću zaboraviti Izetbegoviće reči - imam ponudu od Klintona da se Srebrenica žrtvuje. Zatim je rekao kako će biti poklano 5.000 muslimana i da će uslediti intervencija NATO na srpske snage svuda po Bosni i Hercegovini.

Druga Alijina ponuda, kako je tvrdio Meholjić, bila je zamena Srebrenice za Vogošću.

- Rekli smo mu da mi nemamo pravo da odlučujemo u ime naroda ni o kakvoj zameni teritorija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading