OČI U OČI SA ĐAVOLOM Psiholog otkriva jeziv pokušaj sekte da ga zavrbuju: Strepim za svoju porodicu i sebe!
Shuterstoock

Sekte su u Srbiji, baš kao i u svetu, od pamtiveka jedne od najorganizovanijih i najopasnijih organizacija, a da bi privukle nove članove, ne prezaju ni od čega, čak ni od pokušaja da angažuju najveće stručnjake kako bi ulovili sledbenike.

Jedan od onih u kome je jedna velika i ozloglašena sekta pokušala da nađe savetnika je i poznati srpski psiholog koji je odlučio da progovori o saradnji koja mu je nuđena, piše Objektiv.

– Iako čitav život proučavam ljudsku psihu i dušu, i dalje ne mogu da se oporavim od onog što sam doživeo i strepim i za svoju porodicu i sebe, jer sam odbio da sarađujem sa jednom od najvećih sekti. Oni su me zvali i predstavljali se kao poštovaoci moga lika i dela, raspoloženi za saradnju u vidu angažovanja u nekakvoj radionici. Toliko su bili fini i elokventni da nikada ne bih posumnjao da se radi o pravim đavolima u ljudskom obliku – navodi stručnjak.

Sagovornik objašnjava da je sa dva vrlo doterana mladića seo na piće u centru Beograda, a oni su mu kazali da su po struci pedagozi i da vrlo posvećeno rade na izradi nastavnog plana za jednu radionicu.

– Kazali su mi da je u pitanju kratka škola veština brzog pamćenja, kontrolisanja emocija i slično… Sve vreme su bili jako pristojni i profesionalni, a onda su mi kazali da su njihova ciljna grupa mladi koji su odbačeni od okruženja, koji nemaju dobar odnos sa porodicom, koji ne mogu dugo da nađu posao… Tada priča postaje da mi bude sumnjiva – navodi naš sagovornik.

Psiholog, vidno uznemiren, kaže da su ga potom pitali koji čuveni filozofi i psihoanalitičari su mu najbliži i da li bi mogao da napravi jedan plan za njihovu ciljnu grupu.

– Objasnili su mi da je potrebno da sva svoja znanja o teorijama manipulacije upotrebim kao metod za privlačenje njihovih „učenika”. Tada mi je bilo jasno o čemu je reč… Odmah sam ustao iza stola, a oni su na papiru napisali cifru od čak 15.000 evra. Nisam mogao da verujem šta vidim, a oni su potpuno smireno rekli da ja nisam jedini koji je tako reagovao i da je već nekoliko mojih kolega na početku odbilo ponudu, a da sada vrlo uspešno sarađuju sa njima – kaže stručnjak.

Psiholog kaže da je, uprkos tome što je po prirodi miran i staložen čovek, potpuno izgubio kontrolu.

– Nisam mogao da se smirim, samo sam im kazao: „Kako ste mene našli?” Međutim, oni su i dalje nastavili da pričaju polako i bez ikakvog ustezanja su mi kazali da su njihovi saradnici samo najbolji stručnjaci i da treba da budem počastvovan što su me pozvali na razgovor. Tada sam se okrenuo i uspeo samo da izustim: „Hvala vam na svemu. Zbogom!” Oni su mi dobacili kratko: „Sigurno je da ćemo se videti ponovo!”

Naš sagovornik navodi da je nakon ovog susreta pričao sa kolegama u koje imam poverenje, a onda otkrio o kojoj se sekti zapravo radi.

– U odličnim sam odnosima i sa kolegama sa studija, ali i onima koje sam upoznao kroz posao. Nekima sam kazao šta mi se dogodilo i mnogi su bili šokirani jer su sekte i te kako organizovane i odavno poznaju načine kako da dopru do članva.

Međutim, jedan kolega, koji je stariji od mene, rekao mi je da se pre desetak godina jedan stručnjak našao u identičnoj situaciji kao što sam i ja i tada sam saznao o kojoj sekti je reč. U pitanju je jedna od najozloglašenijih, zbog čega sam jako uznemiren i plašim se za svoje najmilije i sebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading