PROMENE Sa novim pravilima fiskalizacije kupovina na rate izgledaće drugačije
Alo

Pravila za plaćanje na čekove, omiljeni način plaćanja većine Srba, menjaju se sa novim pravilima fiskalizacije. Suština je da prodavac kod kupovine čekovima izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate.

Ministarstvo finansija je u poslednjem Biltenu, kroz primer detaljno navelo i sve promene i obaveze koje ima trgovac, a odnose se i na kupca. Primer je sledeći:

„Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29. septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine“, piše u Biltenu Ministarstva finansija.

 
PROMENE Sa novim pravilima fiskalizacije kupovina na rate izgledaće drugačije

Alo

 

U novom Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račune izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji i mogućnost da ih dostavi elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može to da traži.

U tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kojeg je kupac izvršio avansnu uplatu.

Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja, a na drugoj strani za banke nisu previše isplativi, tako da neke od njih već duže vreme pokušavaju da smanje njihovo korišćenje. Iz tih razloga limit od 5.000 dinara nije promenjen 13 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading