GOTOVO POLAGANJE TESTA IZ MATERNJEG JEZIKA Osmacima najviše muke zadao Laza Lazarević, namučili se i oko padeža
Foto: Alo/Tanjug

Mali maturanti su danas polagali test iz maternjeg, odnosno srpskog jezika na završnom ispitu za upis u srednju školu.

Reporteri Kurira su bili do Osnovne škole "Drinka Pavlović" i razgovarali sa učenicima koji su bili u školskom dvorištu i polemisali o pitanjima sa testa.

Iako većina njih kaže da je test bio lak i da smatraju da je čak bio i lakši u odnosu na prošlu godinu, ipak saglasni su oko toga da im je najteže pitanje bilo razumevanje pročitanog teksta i odgovori na pitanja vezana za tekst.

- To je bilo 20. pitanje u kome je bila pripovetka Laze Lazarevića "Sve će to narod pozlatiti“. Tu smo imali da pročitamo deo pripovetke i da odgovorimo na pitanja vezana za tekst - kaže nam jedan učenik, dok drugi dodaje:

- Mislim da smo se svi dvoumili oko padeža. Bila je data rečenica i u njoj podvučena reč "zubima". Verujem da je svako od nas zastao i razmišljao, a neki su čak i pogrešili. Nismo bili 100 posto sigurni da li je instrumental.

Neki kažu da su imali problema i sa drugim pitanjem u kome je bio tekst "Livada" Danila Kiša.

- Sad pričam sa drugovima i komentarišemo pitanje u kome je bilo da se zaokruži značenje reči "usplahireno". Mislim da je dosta nas pogrešilo odgovor - kaže nam jedna učenica koja dodaje da je spremna za sutrašnji test iz matematike:

- Planiram da upišem Matematičku gimnaziju i verujem da ću sutra ostvariti maksimum bodova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading