UŽAS! Mutant virusa hepatitisa koji napada jetru dece stigao u Srbiju: Šestogodišnjak sa svim simptomima u beogradskoj bolnici
Foto: privatna arhiva

Najcrnje sumnje su se obistinile - u Srbiju je stigao nepoznati hepatitis koji izaziva upalu jetre kod dece starosti od jednog meseca do 16 godina, potvrdio je za Alo! pedijatar dr Saša Milićević.

- Šestogodišnjak sa žutim beonjačama, dijarejom, mučninom, opštom malaksalošću, dakle sa svim simptomima, primljen je u beogradsku bolnicu. Uzeti su uzorci krvi i urina i čekamo rezultate testa na adenovirus tip 41, za koji se sumnja da je glavni uzročnik ove opasne bolesti - objasnio je dr Milićević.

Ono što buni njega i kolege jeste činjenica da je kod dečaka iz Rumunije, koji je prošle nedelje hospitalizovan, taj test bio negativan.

- Čudno je i to što ovaj adenovirus nikad pre nije uzrokovao upalu jetre, već se isključivo manifestovao prolivom i povraćanjem. Zato se plašimo da je reč o virusu koji je mutirao - rekao je dr Milićević, i istakao da lekari ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li je bolest od koje je obolelo više od 300 dece u svetu i, nažalost, petoro umrlo - posledica preležanog koronavirusa.

 

UŽAS! Mutant virusa hepatitisa koji napada jetru dece stigao u Srbiju: Šestogodišnjak sa svim simptomima u beogradskoj bolnici

Foto: Stock Photo

 

- Buni podatak da u Velikoj Britaniji, gde je zabeležen prvi slučaj i gde ih je dosad 145 obolelih, mnoga deca nisu imala koronu. Kao potencijalni uzročnik isključena je i vakcina protiv kovida 19, jer je većina malih pacijenata nije primila. Ne stoji ni primedba nekih da je cela zbrka nastala zato što doktori nisu od starta radili valjanu dijagnozu jer je to, prosto, nemoguće - istakao je dr Milićević.  

Otkad se pojavio ovaj čudni virus koji napada organ bez koga nema života, najmanje dvadesetoro dece je podvrgnuto transplantaciji jetre.

- Siguran sam da je virus kod nas stigao tokom praznika, kad su mnogi putovali u inostranstvo, ali su i stranci ulazili u našu zemlju. Problem je što se ova bolest prenosi ne samo prljavim rukama već i kapljično, zato direktorima predškolskih i školskih ustanova savetujem da pojačaju higijenu u svim prostorijama gde istovremeno boravi više dece, a roditeljima da ih uče da posle pranja ruku slavinu zatvore ubrusom ili vlažnom maramicom s alkoholom - istakao je sagovornik Alo!.

Za manje od mesec dana, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, registrovano je više od 300 slučajeva dece sa teškim hepatitisom u 20 zemalja širom sveta, dok se u još 30 istražuju slični slučajevi, piše Zorica Zarić.

UŽAS! Mutant virusa hepatitisa koji napada jetru dece stigao u Srbiju: Šestogodišnjak sa svim simptomima u beogradskoj bolnici

Foto: Stock Photo

 

Apel potencijalnim donorima organa

Poslednjih dana dr Milićeviću su se javili mnogi roditelji čijoj deci se pojavilo žutilo na dlanovima.

- Ispostavilo se da su mališani jeli šargarepu, mandarinu ili pili veće količine soka od pomorandže i mandarine. Plašim se ako, ne daj bože, kod nas bude potrebe za transplantacijom jetre, kako će se to završiti jer kuburimo s donorima. Zato apelujem na sve koji to mogu, da uzmu donorsku karticu - zamolio je dr Milićević.  

Adenovirus F41 hara Velikom Britanijom

Najčešći patogen otkriven kod 108 dece u Velikoj Britaniji sa potvrđenim hepatitisom (tri četvrtine) je adenovirus nazvan F41. Isti tip imalo je i devetoro obolelih u SAD. Postoji 50 različitih tipova adenovirusa i oni uglavnom izazivaju prehladu, a ponekad i mučninu i dijareju, veoma retko hepatitis kod zdrave dece.  

Brojke

Registrovani slučajevi

300 obolelih

22 zemlje sveta

145 u Velikoj Britaniji

5 mrtvih (zvanično potvrđen jedan slučaj u Viskonsinu, SAD)

1 mesec do 16 godina

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading