NEMAČKA NA NOGAMA! Nepoznati virus "kosi" decu širom Evrope, lekari nemoćni, a ovo su najčešći simptomi
Foto: Alo/ilustracija

Lekari u Nemačkoj suočavaju se sa pojavom nepoznatog virusa nakon što se njime zarazilo više od 500 učenika i veliki broj nastavnika jedne škole u Lajpcigu. Nemački mediji pišu da je reč o "čudnom virusu" i da se pacijenti žale na razne simptome, posebno na temperaturu i dijareju. Testovi na korona virus su bili negativni.

Zdravstvene službe kažu da je vrhunac talasa virusa dostignut u ponedeljak sa više od 100 prijavljenih slučajeva infekcije.

"Slučajevi bolesti se moraju pažljivo ispitati. Ali ako se u jednoj javnoj ustanovi za tako kratko vreme javi više od jednog slučaja bolesti, a pacijenti se žale na dijareju i temperaturu, to bi mogao biti norovirus", rekao je dr Kristof Špeht za nemački RTL.

To je veoma zarazna gastrointestinalna bolest koja često ima kratak, ali težak tok.

"Ako osoba donese virus u školu, on se veoma brzo prenosi. Ali posle nekoliko dana neprijatni simptomi obično popuštaju", dodao je Špeht.

Podsetimo, svet je suočen sa još jednom novom bolešću - novim hepatitisom koji u na jvećem broju slučajeva pogađa decu. Novi hepatitis je do sada registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi...

I jedan dečak u Srbiji je odnedavno hospotalizovan zbog sumnje da je oboleo od novog hepatitisa. Mališan star devet godina nalazi se u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. Oseća se dobro, ali njegova jetra je u teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na posmatranjima kako bi lekari utvrdili da li je dijagnoza bolesti novi tip hepatitisa i kako bi pokušali da mu pomognu, jer protokol o lečenju još ne postoji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading