UKIDAJU SE KOVID PROPUSNICE? Medicinski deo Kriznog štaba danas na sastanku sa Anom Brnabić
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Prve bi, takođe prema nezvaničnim, mogle da "padnu" kovid-propusnice, koje su od 23. oktobra prošle godine uvedene za ugostiteljske objekte od 22 sata, a kasnije, od 8. novembra, njihovo važenje je pomereno na 20 sati, i postale su uslov za ulazak i u kockarnice i kladionice.

Iako su, i pored očiglednog pada broja inficiranih, članovi medicinskog dela Krizbog štaba uvereni da još nije vreme za potpuno opuštanje, svesni su, kažu, da se protivepidemijske mere - ne poštuju i da postoje samo formalno.

Mnoge zemlje su već, sa poboljšanjem epidemiološke situacije, počele da popuštaju mere, tako da Srbija, ako ukine "zelene propusnice" za večernje ulaske u restorane, neće biti na čelu kolone država u kojima kovid-sertifikati ostaju prošlost. Francuski premijer Žan Kasteks najavio je juče da će kovid-propusnice u ovoj zemlji biti ukinute od 14. marta, kao i da od tog datuma maske neće biti potrebne u zatvorenom prostoru, izuzev u javnom prevozu.

Medicinski deo Kriznog štaba "pretresaće" danas sa premijerkom Brnabić i druge protivepidemijske mere, pa bi uz "zelene sertifikate" mogle da "padnu" i još neke. Definitivnu odluku doneće Krizni štab, čije zasedanje još nije zakazano, ali su neki od članova već izneli javno stav da je došlo vreme da se mere ukidaju.

Epidemiolog prof. Branislav Tiodorović je za to da se ukinu ne samo kovid-propusnice, za koje kaže da se ionako ne poštuju, nego i karantin za osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranima. Prema važećim merama, karantin sada traje pet dana i važi samo za one bez "zelenog sertifikata" pribavljenog ili po osnovu vakcinacije ili posle preležanog kovida 19.

- Imamo veliko smanjenje broja zaraženih, i kraj, što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo. Već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju - rekao je Tiodorović.

- Verovatno će proleće i leto proći u mirnoj situaciji s tim da na jesen moramo razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija.

MANJE POZITIVNIH NA KORONU

Još se testira prilično veliki broj uzoraka: juče 15.059, ali je sve niži procenat pozitivnosti na testovima. Za 24 sata virus je potvrđen kod 2.620 osoba, a od posledica kovida preminula je još 31 osoba.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading